UDOVICI RUDARA ZAKINUTA PENZIJA: Daniela Škorić muku muči da dokaže da je njen suprug poginuo u rudniku!

Z. GLIGORIJEVIĆ

07. 07. 2022. u 11:00

NAJTEŽE mi je što je cela Srbija znala da je moj suprug Mile Škorić (51) poginuo 19. februara 2019. u jami "Četvrti blok" rudnika "Resavica", a u rešenju o porodičnoj penziji navedeno je da je umro od bolesti - kaže, za "Novosti", njegova udovica Daniela Škorić.

УДОВИЦИ РУДАРА ЗАКИНУТА ПЕНЗИЈА: Даниела Шкорић муку мучи да докаже да је њен супруг погинуо у руднику!

Daniela Škorić, Foto Privatna arhiva

Zbog pogrešno navedenog razloga smrti, ona je četiri godine primala penziju od samo 26.000 dinara. Prema novom rešenju, od 6. juna, koje je dobila kada je od Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Filijala Ćuprija zatražila reviziju rešenja od 19. jula 2019. godine, njena penzija je oko 33.600 dinara, a sa najavljenim povećanjem, smatra da će imati oko 41.000 dinara.

Takođe, u prvom rešenju navodi se da je penzioni staž Škorića 26 godina 11 meseci i 29 dana, a u drugom 24 godine osam meseci i tri dana. Ćuprijski Fond PIO primerak rešenja poslao je i Fondu PIO u Gospiću, jer je Škorić radio i u Hrvatskoj, pa će, verovatno, i oni uraditi reviziju rešenja.

- Kada mi je stiglo prvo rešenje, samo sam pogledala cifru. Bila sam pod dejstvom lekova za smirenje i razočarana iznosom penzije, pa obrazloženje nisam ni čitala. Samo sam se pitala kako ću da preživim. Stambeni kredit od 4.110 evra, koliko je iznosio marta ove godine, toliko me je opterećivao, da sam rešila da uzmem kredit kod druge banke, izmirim dug i uzmem malo gotovine, jer sam jedva sastavljala kraj s krajem. Spremajući dokumentaciju, šokirala sam se kad sam videla da je u rešenju za penziju navedeno da je Mile preminuo zbog bolesti - kaže Daniela.

Tada je zatražila reviziju u ćuprijskoj filijali Fonda PIO. Ubrzo su je pozvali i pitali od koje bolesti je preminuo njen suprug.

ZAHVALNOST SVIMA NA POMOĆI

DANIELI je malo pomagao sin Danijel, ali se on u međuvremenu oženio, a Mario nije bio zaposlen. Zahvaljujući pisanju "Novosti", nepoznati ljudi slali su joj novčanu pomoć, koja joj je pomogla da preživi, naročito kada je, pored bolesti koje je već imala, dobila i upalu pluća.

- Nikada neću da zaboravim ljude koji su mi pomogli. Nikada neću moći dovoljno da im zahvalim. Posebno čoveku iz Jasenova, kojeg je dovezao prijatelj, jer on ne može da vozi. U rukama je držao "Novosti" i 100 evra. Suze su mi same navrle na oči - iskrena je Daniela.

- Kada sam im rekla da je on stradao u rudniku, rekli su mi da oni nemaju dokument kojim se to potvrđuje. Pitali su me da li mogu da im dostavim povrednu listu, kako ne bih čekala da se zaposleni koji radi na tom predmetu vrati sa odmora i zvanično je zatraži od Kadrovske službe JP PEU "Resavica". Rekli su mi da im nije dostavljena povredna lista, niti dokument da je Mile poginuo - tvrdi Daniela za naš list i dodaje da su joj u Fondu PIO rekli da će retroaktivno da joj izmire razliku u penziji i da će tužiti odgovorne u JP PEU "Resavica".

Redakcija "Novosti" nije uspela da stupi u kontakt ni sa kim iz JP PEU "Resavica", niti je dobila odgovor na pitanje ko je odgovoran što je u rešenju za porodičnu penziju Daniele Škorić, udovice stradalog rudara Mileta, navedeno da je preminuo usled bolesti, a ne na radnom mestu. Pitanje smo poslali Radenku Cvijetiću, direktoru "Rembasa", Nenadu Lukiću, tehničkom rukovodiocu, i pravnicima Saši Spajiću i Vladanu Vugdeliji.

Kadrovsku službu nismo uspeli da dobijemo, a Slaviša Jović, zaposlen u ovoj službi, nije odgovarao na pozive koje smo mu uputili mobilnim telefonom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)