DEVOJČICE NAJČEŠĆE ŽRTVE: U prestonicama širom Evrope danas se obeležava Dan protiv trgovine ljudima, meta uglavnom najmlađi

S. J. M.

18. 10. 2021. u 10:21

U SRBIJI je tokom prošle godine zvanično identifikovano 59 žrtava trgovine ljudima, a od tog broja 24 žrtve su bila deca - 16 devojčica i osam dečaka!

ДЕВОЈЧИЦЕ НАЈЧЕШЋЕ ЖРТВЕ: У престоницама широм Европе данас се обележава Дан против трговине људима,  мета углавном најмлађи

Najčešće se ne zna kako devojke dospevaju na ulicu, Foto M. Labudović

Među seksualno eksploatisanim osobama 50 odsto činile su devojčice, koje su u trenutku vrbovanja imale između 12 i 15 godina.

Ove godine do kraja septembra zvanično su identifikovane 34 žrtve trgovine ljudima, a među njima je i 10 devojčica. Stručnjaci koji se bave ovom temom upozoravaju da je broj žrtava daleko veći, jer su u statistici navedene samo one koje su otkrivene i identifikovane.

Ove podatke objavili su u svom saopštenju povodom 18. oktobra, Evropskog dana borbe protiv trgovine ljudima, nevladina organizacija "Astra" i ostale članice Fondacije "Čajld10", koje su posvećene iskorenjivanju trgovine decom.

U Indiji problem ogromnih razmera, Foto AP

- Trgovina ljudima i seksualno iskorišćavanje dece, posebno devojčica, radi ostvarenja zarade, i dalje su u porastu uprkos sve većim naporima na suzbijanju te pojave. Tokom pandemije virusa korona postalo je očigledno da se društvene mreže i druge onlajn platforme sve više koriste za vrbovanje i eksploataciju devojaka i devojčica - ukazuju u saopštenju.

- Eksploatacija se odvija na samim platformama ili se one koriste kao mesto regrutovanja za eksploataciju, koja se onda odvija lično.

Oni ukazuju da iako se vrbovanje dece radi zarade, bila ona podvrgnuta seksualnoj eksploataciji ili nekom drugom vidu trgovine ljudima, i dalje vezuje za društveno-ekonomski nestabilna područja i socijalno ugrožene grupe, mnoge devojčice koje postanu žrtve trgovine ljudima ili seksualne eksploatacije u poslednje vreme ne pripadaju nijednoj rizičnoj grupi.

Amsterdam, Foto AP

Napominju da se u Evropi sve češće izveštava o eksploataciji vršnjaka među školskom decom, a takvi incidenti se povremeno mogu i kod nas čuti.

Kako bi se sprečilo širenje ovog trenda, ove organizacije pozivaju da se povećaju napori usmereni na prevenciju i rešavanje uzroka trgovine decom radi seksualne eksploatacije:

- Važan korak u takvim preventivnim naporima je osigurati da se zemlje posvete osnaživanju devojčica tako što će se u obrazovne sisteme uključiti moduli koji govore o trgovini ljudima uopšte i trgovini ljudima u cilju seksualne eksploatacije u onlajn prostoru i van njega, kao i o načinima zaštite, zdravim odnosima, konceptu seksualnog pristanka i ravnopravnosti među polovima.

Predatorska "igra"

ISTRAŽIVANJA su pokazala da su poslednjih godina društvene mreže osnovno mesto gde se regrutuju žrtve trgovine ljudima i to većinom devojčice. LJudi koji se bave vrbovanjem u stanju su i da se po dve-tri godine dopisuju sa nekom devojčicom ili dečakom, sve dok im se ne približe i steknu poverenje, a onda ih uvuku u lanac trgovine. Pokazalo se i da trgovci najveći novac zarađuju na snimcima dece, i kada su oni više zastrašujući, tada su i skuplji.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)