SPECIJALNO TUŽILAŠTVO: Teroristi pali tokom “kupovine” oružja od policije

Tanjug

12. 10. 2021. u 19:50

U ZAHTEVU Specijalnog tužilaštva Kosova za pritvaranje pet osoba osumnjičenih za terorizam navodi se da su pritvorenici oružje koje pronađeno tokom racije "kupili" od Policije Kosova tokom jedne "simulirane kupo-prodaje".

СПЕЦИЈАЛНО ТУЖИЛАШТВО: Терористи пали током “куповине” оружја од полиције

Foto: MUP

U ovom dokumentu, u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, navodi se da je otkriveno da su osumnjičeni tražili protivtenkovsko naoružanje, raketne granate i granate kako bi pripremili terorističke akcije na Kosovu.

- Dana 7. oktobra 2021. godine od suda smo obezbedili nalog o simuliranoj kupovini. Desetog oktobra 2021. godine prilikom pretresa kuće i pratećih objekata osumnjičenih, kao i osumnjičenog Mentora Belaće i Škodraja Krasnićija, osigurani su dovoljni dokazi da je osumnjičeni Belaća ranije imao kontakte sa dotičnim osumnjičenima, dok je Krasnići obezbedio oružje u cilju prodaje, navodi se u zahtevu.

Prema tom dokumentu oružje je zaplenila Policija Kosova tokom pretresa i hapšenja pet osoba.

Prema ovom dokumentu optuženi Ardijan Gjuraj, Ergim Sila i Nehrudin Skenderi počinili su krivično delo "priprema terorističkih akata ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo".

Drugi optuženi, Mentor Bellaća iz Prizrena, koji je deo ove grupe, tereti se za "neovlašćeno držanje, kontrolu ili posedovanje oružja", dok je Škodran Krasnići, prema navodima tužilaštva, počinio krivično delo "uvoz, izvoz, snabdevanje, transport, proizvodnja, razmena, posredovanje ili neovlašćena prodaja oružja ili eksploziva".

Za Krivično delo "planiranje terorističkih napada i ugrožavanje ustavnog poretka Kosova i bezbednosti", predviđena je kazna do pet godina zatvora.

Takođe, na osnovu Krivičnog zakonika Kosova, za "izvršenje terorističkog dela", predviđeno je najmanje pet godina zatvora. Za uvoz, izvoz, proizvodnju i neovlašćenu prodaju oružja ili eksploziva predviđena je novčana kazna do 7.500 evra i zatvor od jedne do osam godina.

Za neovlašćeno posedovanje oružja preti kazna do 7.500 evra ili zatvor do pet godina.

Od izbijanja oružanog sukoba 2011. godine više od 350 građana Kosova je otišlo u Siriju i Irak. Većina muškaraca se u tim zemljama pridružila militantnim organizacijama, uglavnom Islamskoj državi.

Na osnovu podataka kosovskih institucija više od 80 kosovskih državljana je ubijeno u ratnim zonama. Osim muškaraca, bilo je žena i dece.

Na Kosovo je iz Sirije 2019. godine vraćeno 110 građana uključujući četiri borca Islamske države, 32 žene i 74 dece.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

VOZAČI, OPREZ! Crne tačke Beograda - pet najopasnijih raskrsnica sa najvećim brojem udesa