NOVE JEZIVE FOTOGRAFIJE BELIVUKOVIH ŽRTAVA: Upali u kuću i izrešetali sve, na meti im bili sudije, tužioci i policajci

S. Đ.- Z. U.

26. 08. 2021. u 20:45

NAVODNI vođa "škaljarskog klana" Kotoranin Jovan Vukotić je u bekstvu i za njim je raspisana potraga zbog sumnje da je hteo da ubije čelnike suprotstavljenog "kavačkog klana" Radoja Zvicera i Slobodana Kašćelana.

НОВЕ ЈЕЗИВЕ ФОТОГРАФИЈЕ БЕЛИВУКОВИХ ЖРТАВА: Упали у кућу и изрешетали све, на мети им били судије, тужиоци и полицајци

Foto: N. Skenderija/ATA Images/MUP

Na teret mu se stavlja i pokušaj likvidacije najbližih članova rivalske kotorske ekipe, Beograđana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića.

Na zajedničkoj konferenciji za medije crnogorskog Specijalnog državnog tužilaštva i Uprave policije iznet je i podatak da je kolegijum MUP Crne Gore u januaru ove godine doneo odluku da se članovima kriminalne organizacije, Belivuku i Miljkoviću skine zabrana ulaska u Crnu Goru, i da su od tada stalno praćeni. Nekoliko sati kasnije crnogorski MUP je saopštio da njihov kolegijum nije doneo takvu odluku. Pojasnili su da je zabrana ukinuta 28. decembra 2020, te da su to jedino mogli uraditi kolegijum ili menadžment Uprave policije. Nedugo zatim oglasilo se i SDT, izvinjavajući se zbog nenamerne greške, navodeći da je odluku doneo bivši menadžment UP.

Milivoje Katnić, specijalni tužilac, kazao je da su od kolega iz Srbije dobili telegram da, dok budu na teritoriji Crne Gore, Belivuk i Miljković budu pod prismotrom. Katnić je pojasnio i da je identifikovan državni službenik kom je nuđeno milion evra da ubrza smene u tužilaštvu.

Takođe, prvi čovek SDT tvrdi da su on, specijalni tužilac Saša Čađenović i bivši pomoćnik direktora policije Zoran Lazović, njegov sin Petar, i barski policajac Ivan Đoković, trebalo da budu ubijeni u februaru. Pored njih još za tri osobe su spremane likvidacije.

OKRIVLjENI Stefan Đukić i Emil Tuzović, Foto Privatna arhiva

Specijalni tužilac Miroslav Turković rekao je da je SDT u saradnji sa policijom došlo do saznanja da su Stefan Đukić i Emil Tuzović formirali kriminalnu organizaciju koja je planirala više teških ubistava, napade na državne službenike, šverc droge.

Baranin Đukić i Podgoričanin Tuzović, inače, uhapšeni su juna prošle godine na teritoriji Ukrajine, gde su učestvovali u pokušaju ubistva Radoja Zvicera. I dalje su u istražnom zatvoru u Kijevu. Za ovaj napad na Zvicera iza rešetaka su se našli i Petar Jovanović i Miloš Branković iz Niša. Zbog ovoga je, najverovatnije, ubijen Milan Ljepoja u Beogradu oktobra prošle godine. Za zločin su osumnjičeni Belivuk i Miljković, a po naređenju Radoja Zvicera.

Inače, SDT je juče saopštio da su Đukić i Tuzović kriminalnu grupu formirali iz ukrajinskog zatvora.

Sada SDT tvrdi da je ekipa koju su formirali Đukić i Tuzović planirala i ubistvo sudije Biljane Uskoković, tužilaca Katnića i Čađenovića, kao i policajaca Zorana Lazovića, Petra Lazovića i Ivana Đokovića. Navodno, na njihovoj meti su bile još tri osobe, a zločine su planirali kako bi zastrašili svedoke u postupcima koji se vode protiv članova te kriminalne grupe.

Specijalni tužilac kazao je da su članovi te kriminalne grupe pokušali da stupe u kontakt sa bivšim generalnim sekretarom Vlade Božom Milonjićem, kako bi sa pozicije koju je tada pokrivao ubrzao rasformiranje SDT. Pročitane su i poruke koje su članovi te grupe razmenjivali, među kojima je i "da treba stisnuti Čađenovića" jer "nije lud da se zamjera kada zna da odlazi i ostaje bez podrške".

Na KZN je rečeno i da je Đukić podstrekavao članove te kriminalne grupe preko kriptovanih poruka da ubiju Katnića i Čađenovića: "Treba ošegati i njega (Čađenovića) i glavnog specijalnog tužioca i sve policajce", piše u jednoj od poruka. Đukić je, kazao je tužilac Turković, poručivao i da su gotovi čim ih smene, te da će Čađenovića ubiti i "zalivaditi".

Upravo Đukić je, kazao je Turković, tražio da se sutkinja Uskoković pošalje na oporavak, odnosno, da joj slome noge i ruke. Prikazane su fotografije iz kojih se vidi da su pratili glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, te da su pratili i njegove javne istupe. Prvobitno su planirali da ga ubiju u mestu Busovnik, a potom na Daljmu, dokle bi došli iz Bera, preko brda. Tužioca Čađenovića planirali su da dignu u vazduh eksplozivom. U SDT su juče prikazane i fotografije, kao dokaz delovanja ove kriminalne grupe.

VUKOTIĆ

Jovan Vukotić i drugi organizator kriminalne grupe Janko Vukadinović podelili su uloge. Jedan je bio zadužen za štek stanove, oružje... a drugi da vrbuje članove, nalazi direktne izvršioce... Čađenović je dodao i da su imali grupe zadužene za eksploziv, obuku, praćenje meta, ali da one jedna za drugu nisu znale. SDT je početkom jula podiglo optužnicu protiv Janka Vukadinovića, Mila Jovanovića (34), Radovana Stanišića (35), Almire Mujahodžić (21), Momčića Milića (40) i Dušana Ivanovića (41) zbog sumnje da su hteli da ubiju Belivuka i Miljkovića.

DOKAZI ZA UBISTVA U SPUŽU

U PROSTORIJAMA SDT prikazan je i snimak, odnosno fotografije nastale posle ubistva u jednoj kući u Spužu.

Foto: SDT/MUP

Crnogorski istražni organi podneli su krivičnu prijavu protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Nebojše Jankovića i Radoja Živkovića zbog sumnje da su ubili Barane Damira Hodžića i Adisa Spahića, kao i da su oteli a potom likvidirali Milana Radulovića, Mileta Kapetana.

Foto: SDT/MUP

Tužilaštvo je u cilju prikupljanja materijalnih dokaza izvršilo pretrese na više mesta kao i pretrage terena radi pronalaženja posmrtnih ostataka Hodžića i Spahića. Iz komunikacija kriptovanih mobilnih telefona, tvrdi SDT, jasno i nesporno je utvrđeno da su oštećeni Hodžić i Spahić ubijeni, jer "komunikacije su eksplicitne u tom delu i to kroz činjenicu da su okrivljeni prema N. N. organizatoru slali kako slikovne tako i glasovne poruke".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)