ZLOČIN U JABUKOVCU JOŠ UVEK BEZ KAZNE: Dve godine od ubistva Raje Kazimirovića, njegove majke, sestre i sestričine - selo pamti sve

S. M. JOVANOVIĆ / V. ĐORĐEVIĆ

09. 08. 2021. u 09:14

BEŽIVOTNA tela Raje Kazimirovića (72), njegove majke Dragice (93), sestre LJubinke Oprikić (76) i sestričine Dragane Jozeljić (53) pronađena su na imanju u selu Jabukovac kod Negotina pre dve godine.

ЗЛОЧИН У ЈАБУКОВЦУ ЈОШ УВЕК БЕЗ КАЗНЕ: Две године од убиства Раје Казимировића, његове мајке, сестре и сестричине - село памти све

Foto S. M. Jovanović

Sumnja se da su oni ubijeni dva dana ranije, a za ovaj zločin optuženi su Davor Pernić (36) iz Jabukovca i Maja Bađikić (27) iz Dupljana.

U porti hrama u centru sela, tek poneko je spreman da bilo šta prozbori.

- Pamtimo sve, ali život ide dalje - ponavljaju Jabukovčani na svako od pitanja o tome šta se promenilo od trenutka kada su u zaseoku Velja Vratna ubijene njihove komšije.

- Šta se priča? Ništa se ne priča. Prošlo je vreme, ljudi su počeli da brinu o sebi. Da li je Raja imao para ili nije, njegovo je. Bio je štedljiv i radan, domaćin. Pričalo se svašta, pa se više ne priča ništa - odmahuje rukom jedan od meštana.

Na mesnom groblju dva drvena krsta za majku i sina, Dragicu i Raju. Na betonskoj ploči sveže cveće i upaljene sveće.

- Tuga je to. Ni spomenik još nemaju, a niko za taj zločin još uvek nije kažnjen. Mi dođemo, zapalimo sveće, promenimo cveće - kažu rođaci koje zatičemo na groblju.

Jabukovčani nevoljno pričaju o zločinu po kojem su, iako vredni domaćini i složni u svim akcijama koje sprovode na uređenju sela, postali "poznati".

- Šta da vam kažemo? Evo skoro sretosmo Maju sa mužem u selu, dve godine nije dolazio.

Žrtve Dragica Kazimirović, Raja Kazimirović, LJubinka Oprikić i Dragana Jozeljić, Foto arhiva

Davor je u pritvoru, još se ništa ne zna, a njih nema pa nema - dodaje jedna Jabukovčanka.

Istragu u ovom slučaju obeležile su brojne kontroverze. Od one da je Pernić prvo priznao četvorostruki zločin, pa se predomislio i označio Maju kao saučesnicu, do pronalaska dokaza sa njenim DNK profilom, posle skoro pola godine od ubistva i činjenice da je optužnica više puta vraćana na doradu.

- Viši sud u Negotinu doneo je rešenje o potvrđivanju optužnice protiv Pernića i Bađikićeve na koje oni imaju pravo žalbe - saznajemo u Višem javnom tužilaštvu u Negotinu.

Optužena Maja Bađikić, Foto arhiva

Po okončanju procedure oko eventualne žalbe očekuje se da suđenje za zločin koji je šokirao Srbiju konačno bude zakazano.

Za četvorostruko ubistvo u Jabukovcu najpre je bio osumnjičen samo Pernić, koji je kao motiv naveo želju da pomogne svojoj ljubavnici i obezbedi joj novac za navodnu transplantaciju materice, jer je tobože bila teško bolesna. Posle mesec dana promenio je iskaz i rekao da mu je ona pomagala u zločinu. Bađikićeva je, međutim, priznala vezu, tvrdeći da joj je Pernić pretio, ali ne i da ima bilo kakve veze sa zločinom.

Zapušteno

IMANJE Kazimirovića prekrilo je nabujalo rastinje. Jabuka pored kuće ispred koje su ubijene Dragica, LJubinka i Dragana povila se od roda i potpuno je zaklonila. Desetak građevina, ambara, šupa, staja prete da se sruše. U dvorištu više nema njegovih traktora i poljoprivrednih mašina, a nekadašnji Rajin automobil potpuno je zarastao u korov i šiblje.

Optužen Davor Pernić,Foto arhiva

KORISTOLJUBLJE

RAJA je važio za skromnog i povučenog čoveka, koji je do penzije radio kao pekar u nekadašnjem negotinskom "Žitomlinu", a od rane mladosti se bavio i poljoprivredom.

Porodica se ničim nije isticala. Iako je Pernić nakon ubistva priznao da je u kući pronašao oko 500 evra, tek kasnije je Rajin sin Nenad pronašao u podrumu i predao policiji torbu sa oko 10.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)