SPEKTAKULARNA AKCIJA NA BEOGRADSKOM AERODROMU: Pronađena slika Paje Jovanovića, carinici otkrili pravo blago!

E. V. N.

16. 07. 2021. u 22:25

DA nije bilo revnosnosti carinskih službenika na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla", ne bi se znalo da je "Stražar" Paje Jovanovića, početkom juna spektakularno prodat u bečkom "Doroteumu" za 137.500 evra, stigao u Beograd!

СПЕКТАКУЛАРНА АКЦИЈА НА БЕОГРАДСКОМ АЕРОДРОМУ: Пронађена слика Паје Јовановића, цариници открили право благо!

Foto Tanjug

Doleteo je iz Beča, sa ličnim stvarima jednog 39-godišnjeg putnika, koji je "smakao sa uma" da vredno umetničko delo treba da prijavi nadležnim službama (!?).

Putnik je po sletanju aviona preuzeo prtljag sa karusela i uputio se ka izlazu iz zgrade preko zelenog kontrolnog prolaza namenjenog onima koji nemaju ništa za carinjenje.

Zaustavljen je, a posle detaljnog pregleda ispostavilo se da uz garderobu i veš u torbi ima uramljenu sliku dimenzija 70 puta 56 centimetara, sa potpisom slavnog srpskog slikara. I to "Stražar", delo za koje je imao i originalni račun, koji sa svim taksama iznosi 137.500 evra! Imao je i overen obrazac za povraćaj PDV, a kako nezvanično saznajemo, na izlazu iz Austrije, vraćeno mu je 20.000 evra.

Na licu mesta napisana mu je prekršajna prijava zbog neprijavljene robe, čija je vrednost veća od 100 evra. Povrh svega, kod sebe je imao i 15.500 evra, koje, takođe, nije prijavio. Inače, da je sliku koju je uneo u zemlju dao na carinjenje, na nju bi morao da plati taksu kao i za svaku drugu robu. To bi ga koštalo oko 30.000 evra, kada bi podmirio i PDV, u našoj zemlji.

U ovom prilično bizarnom slučaju još nije poznato šta je bio razlog zaboravnosti: zabluda da se na kulturna dobra ne plaća carina, ili logika "ako prođe, prođe"! Ostaje misterija da li je "Stražara" pokušao da "prošvercuje" vlasnik, ili njegov kurir. Kao i da li je Beograd bio krajnja destinacija ovog transfera iz Beča. Naime, kada je slika prodata, pretpostavljalo se da ju je kupio neko od stranaca.

Na istoj aukciji, prodata je i minijatura Paje Jovanovića "Albanski ratnik" za 47.800 evra, za koju je, prema izjavi Nikole Kusovca, datoj "Novostima", postojao zainteresovani domaći kupac, ali je imao sredstva ograničena na 30.000 evra. S obzirom na to da je "Stražar" otišao po daleko većoj, šestocifrenoj ceni, Kusovac je smatrao da je kupac neki veoma ozbiljan kolekcionar.

- Više puta do sada postojale su inicijative da se za kulturna dobra ne plaća carina, već da se delo koje se unese u zemlju samo prijavi matičnoj kulturnoj ustanovi, ali ti predlozi nisu uneti u zakon - rekao je juče našem listu Petar Petrović, iz beogradskog Narodnog muzeja, autor sistemskog kataloga Paje Jovanovića, koga u "Doroteumu" navode kao referentnog stručnjaka za procenu autentičnosti dela velikog umetnika.

REKORD ZA "DOROTEUM"

NA svetskim aukcijama Jovanović je još najprodavaniji i najskuplji naš autor. Pre tri godine u "Doroteumu" je prodato njegovo delo "Prosidba" za 125.300 evra, a osam godina pre toga, "Sokolar" za 104.000 evra. Tako da je "Stražar" do sada najskuplje prodata njegova slika u ovoj bečkoj aukcijskoj kući. Ipak, najskuplji do sada prodat Jovanovićev rad na aukciji ostaje slika "Dva bašibozuka pred kapijom" prodata u "Sotebiju" za 465.000 funti, odnosno 530.000 evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere