NE DOVODITE ME AKO NE DOĐE I KALINIĆ: Evo šta je Simović tražio od sudije na današnjem pretresu

J. D. Lj.

05. 04. 2021. u 19:09

RAZUMEO sam optužnicu, nisam kriv i neću da iznosim odbranu, jer nemam od čega da se branim. Na tužilaštvu i oštećenom je da dokazuju moju krivicu.

НЕ ДОВОДИТЕ МЕ АКО НЕ ДОЂЕ И КАЛИНИЋ: Ево шта је Симовић тражио од судије на данашњем претресу

Sretko Kalinić i Miloš Simović

Ovako se danas, pred Specijalnim sudom u Beogradu, gde mu se sudi za pokušaj ubistva pripadnika "zemunskog klana" Sretka Kalinića, 2010. godine u Hrvatskoj, dok su bili u bekstvu od srpskih pravosudnih organa, kratko izjasnio optuženi Miloš Simović, takođe pripadnik istog klana. Njega je u sud dovela Žandarmerija pod jakim merama obezbeđenja, a tokom prolaska kolone vozila, saobraćaj u ovom delu Beograda bio je obustavljen. 

Inače, upravo iz bezbednosnih razloga suđenje se održava u zgradi u Ustaničkoj ulici, a oba "zemunca" inače, služe višedecenijske kazne u požarevačkoj "Zabeli" zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića i drugih zločina. 

KOBNI ROŠTILj

Simović se tereti da je nakon svađe pucao u Kalinića, jer se navodno, plašio da će ga ovaj ubiti. Njih dvojica, inače, uspeli su da pobegnu iz Srbije nakon ubistva premijera i akcije "Sablja" 2003. i za njima je sve vreme bila na snazi Interpolova poternica Srbije. Ali, 2010. posvađali su se prilikom roštiljanja na jezeru Rakitje pored Zagreba. Simović je upucao Kalinića u stomak i grudi i pobegao, a ovaj je završio u bolnici u Zagrebu, nakon čega je izručen je Beogradu. Simović je uhapšen dva dana nakon toga.

Na pretres iz zatvora nije doveden u sud Kalinić, jer je njegov branilac, advokat Slavko Petrić, pozitivan na kovid i nalazi se u bolnici i u teškom je stanju. Kalinić, iako je u svojstvu oštećenog u ovom predmetu, ne želi bez advokata da pristupi u sud i odgovara na pitanja. 

Optuženi Simović, koji je već 11 godina na robiji, vidno je omršao i osedeo. Pošto je čuo za bolest advokata i izostanak oštećenog, obratio se sudu i zamolio da i njega više ne dovoze na suđenje u Beograd ukoliko ne dođe i Kalinić, koji je, inače, 2012. pokušao da pobegne iz zatvora, ali je u tome sprečen: 

- Ovo je dug put, veliki je trošak i sve ovo mi je mnogo stresno. Postoji drugi način da se pretresi održe, pa eto, saslušajte me, na primer, video-linkom. 

Sud nije uvažio ovaj predlog optuženog, nego je zakazao novi pretres za 24. maj. Inače, istragu za pokušaj ubistva Kalinića sprovelo je hrvatsko pravosuđe, koje je kasnije, predmet ustupilo srpskim organima. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!