JEDINA KAZNA ZA MENE - EUTANAZIJA: Završna reč Vladana Grahovca (28), optuženog za ubistvo Nišlijke Jelice Tatarovski (83)

J. ĆOSIN

30. 03. 2021. u 21:50

KRIV sam, grize me savest. Krv je na mojim rukama. Sanjam Jelicu koja mi u snu oprašta monstruozno delo koje sam počinio. Šteta što ne postoji eutanazija, jer bi to bila jedina prava kazna za mene. Robija od 40 godina za mene predstavlja smrtnu presudu, jer bolujem od HIV, pa mi životni vek neće ni biti duži od 50 godina. Ne razumem, zašto tužilaštvo traži maksimalnu kaznu, kada ranije nisam izvršio nijedno krivično delo.

ЈЕДИНА КАЗНА ЗА МЕНЕ - ЕУТАНАЗИЈА: Завршна реч Владана Граховца (28), оптуженог за убиство Нишлијке Јелице Татаровски (83)

Vladan Grahovac / Foto privatna arhiva

Ovo je u utorak u završnoj reči pred Višim sudom u Nišu izrekao ikonopisac Vladan Grahovac (28) iz Raške, optužen da je iz koristoljublja ubio Nišlijku Jelicu Tatarovski (83), 31. avgusta 2019. Zamenik tužioca zatražio je da mu sud izrekne najstrožu kaznu od 40 godina zatvora, po zakonu koji je važio u trenutku kada je izvršio zločin. Presuda će biti izrečena u petak.

Grahovac je priznao da je počinio ovo nedelo, ali je poricao da je to uradio iz koristoljublja. Opravdanje traži u "teškom životu koji ga je odmalena pratio".

- Nisam samo ja kriv. U detinjstvu sam bio kao leptirić, želeo sam da svakog pomirim, da mi se roditelji ne tuku, da majka ne pije. U petoj godini sam silovan, otac me je maltretirao i od tada sam mrzeo samo jednu osobu i hteo da je uklonim sa ovog sveta, a to sam bio ja. Rano sam ušao u homoseksualne odnose, tako sam hteo da se kaznim. Grize me savest - rekao je u poslednjem obraćanju sudu optuženi.

Na samom početku pretresa, na zahtev sudije Mirka Draškovića da objasni zašto je pokušao da se ubije nakon glavnog pretresa održanog 12. februara, kada je hteo da skoči sa ograde unutar zgrade Palate pravde, Grahovac je naveo da je čuo glasove, te da je u suicidu video jedini spas:

- Kada je prethodno veštak sudske medicine objašnjavao kako je Jelica ubijena, ja sam se uznemirio, jer znam da ja nisam takav. Počeo sam da čujem glasove: "ubico", "svinjo", "ubij se".

On je nakon pokušaja samoubistva poslat u Specijalnu zatvorsku bolnicu, gde je utvrđeno da je imao tragove samopovređivanja po rukama, ali i da je priznao da nije imao nameru da se ubije, već da privuče pažnju.

Tužilac je isključio mogućnost da je Grahovac u vreme izvršenja dela bio neuračunljiv, što je, kako je kazao, dokazano i veštačenjem. Smatra da je Grahovac do detalja osmislio kako da zločin izvede i da ne postoje nikakve olakšavajuće okolnosti budući da je Jelicu koja je živela sama, i bila sitnije građe, ubio na svirep način.

- Optuženi je došao u Niš, gde je ranije studirao, sa namerom da ubije ženu za koju je znao da je nemoćna i da ima novac. Upao joj je u stan i zadao joj 36 uboda nožem tokom deset do petnaest minuta, za koje vreme je ona pretrpela velike bolove. Nakon toga je izvršio premetačinu i ukrao 760 evra. Više puta se vraćao u stan, uklanjao tragove i dokaze, zaklanjao lice od kamera za koje je znao gde se nalaze. Sve je sračunato uradio i zato tražim da mu se izrekne 40 godina zatvora - izričit je bio tužilac.

ODBRANA TRAŽI LEČENjE

BRANILAC Vladana Grahovca, advokat Jelena Arsić, zatražila je od suda da njenog klijenta proglasi neuračunljivim.

- Tužilaštvo nije objasnilo zašto je, ako je motiv ubistva koristoljublje, u stanu nađeno još 12.000 evra. On je zavistan od psihoaktivnih supstanci, alkohola, pije antidepresive, više puta je pokušao da se ubije. Njemu je lečenje bilo neophodno, a društvo nije moglo da mu pomogne. Nismo spasli Jelicu, ali nismo spasli ni Grahovca. Sud treba da sagleda tu nemoć, da mu umesto kazne izrekne meru obaveznog lečenja - rekla je Arsićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAPRAVILA SEBI LAŽNU DIPLOMU MASTER PROFESORA PA KAŽNJENJA SA POLA MILIONA DINARA: Priznala krivicu za falsifikovanje