NASIMA HARADINAJA KOSOVSKI SUD U HAGU PUSTIO NA SLOBODU: Izdržao dve trećine kazne

S. J. M.

14. 12. 2023. u 14:59

NAKON što je u oktobru odbila da pusti jednog od lidera veterana terorističke OVK Nasima Haradinaja na uslovnu slobodu posle dve trećine izdržane kazne, predsednica Specijalizovanih veća Kosova u Hagu Ekatarina Trendafilova je sada, dva meseca kasnije, donela drugačiju odluku. Haradinaj je danas pušten na slobodu.

НАСИМА ХАРАДИНАЈА КОСОВСКИ СУД У ХАГУ ПУСТИО НА СЛОБОДУ: Издржао две трећине казне

Foto: Printskrin

On je osuđen na četiri godine i tri meseca zatvora, jer je obelodanio tajnu dokumentaciju iz istrage Specijalizovanog tužilaštva i otkrio identitete i lične podatke zaštićenih svedoka. U zatvoru je bio od 25. septembra 2020. godine kada je uhapšen na KiM i prebačen u Hag.

Predsednica suda u oktobru je odbila zahtev za njegovo puštanje, jer su mu u pritvoru izricane disciplinske mere i jer je ocenjeno da se nije dovoljno rehabilitovao.

- Krivična dela za koja je Haradinaj osuđen su nesumnjivo teška, imajući u vidu

zastrašujući efekat, koji je otkrivanje poverljivih informacija imalo u odnosu na svedoke i potencijalne svedoke, ali niz faktora govori u prilog izmeni kazne - navela je Trendafilova. - Haradinaj je tokom vremena provedenog u pritvoru imao priliku da razmisli o svojim postupcima. U izveštaju sekretara navodi se da se u proteklih nekoliko meseci pridržavao pravila koja tamo važe. Haradinaj je izrazio kajanje i čvrstu rešenost da se ubuduće uzdrži od radnji koje bi mogle predstavljati krivična dela protiv pravosuđa i da se pridržava svih uslova iz odluke o puštanju na slobodu.

Predsednica suda je naglasila da će odluka o puštanju biti povučena ukoliko se Haradinaj ne bude pridržavao nekog od uslova iznetih u njoj.

U oktobru je na uslovnu slobodu već pušten Hisni Gucati, koji je na istu kaznu i za isto krivično delo osuđen zajedno sa Haradinajem.

 

BONUS VIDEO - ŠOJGU IZNEO PODATKE O KONTRAOFANZIVI Ukrajina izgubila 125.000 vojnika i 16.000 komada vojne tehnike

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)