OSLOBAĐAJUĆA PRESUDA ZA TEŠKO UBISTVO BORIVOJA SIMOVIĆA U SENJAKU: Sud utvrdio da su okrivljeni pucali u nužnoj odbrani

S. J. M.

12. 12. 2023. u 14:20

IGOR Vrević, Aleksandar Nikolić i Miloš Mišljen oslobođeni su prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu optužbi za teško ubistvo Borivoja Simovića u saizvršilaštvu 25. juna 2020. godine u parku u Senjaku. Kako je objasnila predsedavajuća sudija Slavica Nikolić, sudsko veće je zaključilo da je u pitanju bila nužna odbrana, a ona isključuje postojanje krivičnog dela.

ОСЛОБАЂАЈУЋА ПРЕСУДА ЗА ТЕШКО УБИСТВО БОРИВОЈА СИМОВИЋА У СЕЊАКУ: Суд утврдио да су окривљени пуцали у нужној одбрани

Foto D. Milovanović

- Oštećeni mora da ima poštene namere, a ovde to nije bio slučaj. Oštećeni Simović je spremao napad, obezbedio oružje, pozvao Đorđa Antića da mu pomogne i izvršio ga. Detaljnije će sve biti objašnjeno u pisanoj presudi. Da li će ova presuda opstati ne znam, moguće su žalbe Apelacionom sudu, ali sam ubeđena da je dobra - obrazložila je sudija Nikolić.

Igor Vrević, Aleksandar Nikolić i Miloš Mišljen oglašeni su krivim i osuđeni za nasilničko ponašanje i nedozvoljeno nošenje oružja. Izrečeni su im pojedinačne kazne po 10 meseci za nasilje i po dve godine i četiri meseca za oružje, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od po tri godine zatvora za svakog. Oni su ovu kaznu praktično izdržali, jer su do sada u pritvoru i kućnom pritvoru proveli 34 i po meseca.

Đorđe Antić, koji je bio Simovićev prijatelj i te večeri na suprotnoj strani od Vrevića, Nikolića i Mišljena, osuđen je na godinu dana zatvora zbog nedozvoljenog nošenja oružja. I on je praktično izdržao kaznu, jer je u kućnom pritvoru proveo devet i po meseci.

Sudija Slavica Nikolić objasnila je da postoji krivica osuđene trojice za nasilničko ponašanje, jer se sve desilo na javnom mestu uz remećenje javnog reda i mira, a oštećeni Ilija Veljović je tada zadobio laku povredu.

- Za oružje su Vrević i Nikolić priznali da su imali pištolje i pucali, a Mišljen nije, ali sudsko veće je analiziralo i utvrđeno je da je bilo pet pištolja, iz svakog je ispaljena čaura, pa je i Mišljen osuđen za ovo krivično delo, iako ga je negirao. I Đorđe Antić je rekao da je video tri osobe da pucaju u njihovom pravcu - kazala je sudija. 

Ona je navela da su sva trojica okrivljenih i ranije osuđivani, Mišljen i za istorodno delo, ali da su to cenili u ublaženom vidu, iako su to bile otežavajuće okolnosti. Za Antića je navela da mu je sudsko veće ublažilo kaznu jer ima brojne olakšavajuće okolnosti, a nijednu otežavajuću.

Branioci Vrevića, Nikolića i Mišljena Dalibor Katančević i Branislav Bogdanović kažu da je ovo bila potpuno očekivana presuda i da su ubeđeni da će u delu za ubistvo biti potvrđena, jer drugačije ne može. Kažu da očekuju žalbu tužilaštva, pa će se videti šta će reći Apelacija.

- Od starta smo ukazivali sudu da je u pitanju bila nužna odbrana i ovo iskusno Veće je znalo da to prepozna i odupre se raznim pritiscima i tenzijama - kaže Bogdanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!