ZA NASUMIČNU PUCNJAVU SEDAM I PO GODINA: Izrečena presuda Milošu Mariću (38) iz Petrovaradina za događaj od pre osam godina

Lj.P.

30. 11. 2023. u 15:35

MILOŠ Marić (38), iz Petrovaradina, danas je u Višem sudu u Novom Sadu oglašen krivim za nasumičnu pucnjavu pre osam godina u Petrovaradinu i nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu od sedam i po godina zatvora.

ЗА НАСУМИЧНУ ПУЦЊАВУ СЕДАМ И ПО ГОДИНА: Изречена пресуда Милошу Марићу (38) из Петроварадина за догађај од пре осам година

FOTO: Privatna arhiva

Prethodno mu je za produženo krivično delo izazivanje opšte opasnosti izrečena kazna od pet godina, a za nedozvoljeno oružje tri godine. U kaznu mu se uračunava vreme koje je od marta 2015. godine, kada je uhapšen, do 13. januara 2017. godine proveo u pritvoru. Oštećeni su upućeni na parnicu.

Obrazlažući presudu, sudija Nataša Vojnović je kazala da je Marić kriv što je od 12. do 20. marta 2025. godine počinio produženo krivično delo izazivanje opšte opasnosti sa nedozvoljenim oružjem. Veće je, kako je predočila, našlo da je okrivljeni, koji se sve vreme branio ćutanjem, počinio pomenuta krivična dela.

- Sudsko veće smatra da je dokazano da je od 12. do 20. marta po određenim danima nasumično pucao po Petrovaradinu, a imajući u vidu broj oštećenih, sreća je da nije bilo povređenih – istakla je sudija Vojnović, dodajući da, što se tiče odbrane, mahom su sve osporavali. - Marić je do sada jednom osuđivan 2011. godine zbog saobraćaja.

Pucnjave koje su, podsećamo, pre osam godina uznemirile stanovnike Petrovaradina, počele su 12. marta, a na meti se našlo pet kuća i dva automobila. Hici su ispaljeni iz pištolja, a samo u jednom slučaju, na kuću Borislava Maksića u ulici Bukovački put, udaljenoj nešto više od 200 metara od Marićeve, korišćena je automatska puška. Tada je ispaljeno 11 metaka, a jedan je Maksićevoj ženi prošao tik pored glave dok je bila u dnevnoj sobi.

Na meti se našla i kuća Blagice Blažeski. Ispaljena su tri metka, a jedan je probio staklo i okrznuo televizor. Pucano je i na kuću u Ulici Tome Maretića 3 u kojoj je zatvoren lokal, i na poslovni objekat sa brojem 24 u istoj ulici. U Livadskoj ulici su gađana i dva automobila „bmv“ i džip.

Prilikom gotovo tročasovnog detaljnog pretresa Marićeve kuće na broju 47 u ulici Bukovački put, policija i žandarmerija su, kako je tada saopšteno, pronašli automatsku pušku, pištolj „tetejac“, dve bombe i municiju različitog kalibra. Automatska puška sa metkom u cevi nađena je u automobilu u dvorištu.

Postupak protiv Marića je počeo u Osnovnom sudu maja 2016. godine, a septembra 2017. je prešao u nadležnost Višeg suda, jer je zbog izmene Krivičnog zakonika i povećanja zaprećene kazne za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, nadležna viša sudska instanca, i sada je za to krivično delo zaprećena kazna od dve do 12 godina zatvora. Ovaj vremešni predmet je menjao i sudije, jer je sudija Višeg suda koja je prvobitno bila zadužena za ovaj predmet prešla na drugu funkciju, a onda je dodeljen drugoj sudiji.

FOTO: Privatna arhiva

PRESUDA BEZ DOKAZA

MARIĆEV branilac, advokat Milan Unković kaže da prvostepena presuda ni u jednom segmentu nije zasnovana na dokazima, i da će se žaliti na sudsku odluku. On naglašava da je činjenični opis pravosnažne optužnice izmenjen na poslednjem glavnom pretresu, dakle posle više od osam godina, i da nijednim svojim delom ne ukazuje da postoje elementi bića krivičnog dela koje se njegovom branjeniku stavlja na teret.

- Na presudu se čekalo više od osam godina i sud je time pokazao da u svom radu ne primenjuje ni Evropsku konvenciju o ljudskim pravima koja propisuje pravo na pravično suđenje u razumnom roku – izjavio je Unković. - Za mog branjenika mogla je da bude doneta samo i jedino oslobađajuća presuda, što ćemo u budućim postupcima i dokazati.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)