ANI AGBABI SE PONOVO SUDI ZA UBISTVO: Apelacija prihvatila žalbu, mora da se razmotri nužna odbrana

S. J. M.

06. 10. 2023. u 17:44

APELACIONI sud je ukinuo prvostepenu presudu Ani Agbabi, kojom je osuđena na 13 godina zatvora za ubistvo prijatelja Slavoljuba Baste u Beogradu u julu 2021. godine. Usvojena je žalba branioca Nikole Matića i predmet je vraćen Višem sudu u Beogradu na ponovno suđenje sa napomenom da se jasnije razmotri mogućnost da je krivično delo Agbaba počinila u nužnoj odbrani.

АНИ АГБАБИ СЕ ПОНОВО СУДИ ЗА УБИСТВО: Апелација прихватила жалбу, мора да се размотри нужна одбрана

Foto: Tanjug

Njoj je produžen pritvor do dalje odluke Višeg suda. Bila je jedno vreme u kućnom pritvoru sa nanogvicom, ali se duže zadržala u šetnji, pa je zbog tog kršenja izrečene mere vraćena u centralni zatvor.

Apelacija je navela da Viši sud u prvostepenoj presudi nije dao jasne i argumentovane razloge zbog čega ne prihvata odbranu okrivljene da je postupala u nužnoj odbrani i da se branila od napada oštećenog Baste. Nije objašnjeno postojanje dve posekotine na telu oštećenog, niti povrede koje su konstatovane kod okrivljene Agbabe.

- Prema nalazu i mišljenju sudskog veštaka osim navedene ubodine na telu oštećenog, koja po stavu prvostepenog suda isključuje nužnu odbranu, jer je naneta sa leđa, postoje još dve povrede koje prvostepeni sud nije razmatrao, a za koje je u nalazu navedeno da su mogle nastati tako što je oštećeni bio okrenut licem prema napadaču i u relativno kratkom vremenskom intervalu. Veštak je naveo da se ne može sa sigurnošću opredeliti tačan redosled nanošenja ovih povreda, pa je ostalo nejasno da li je prvostepeni sud ove dve povrede uzeo u obzir prilikom utvrđivanja činjeničnog stanja - navela je Apelacija.

Drugostepeni sud je ukazao i da u presudi nisu obrazložene povrede okrivljene Agbabe krvni podlivi na koži po desnoj nadlaktici, uganuće i istegnuće vratnog dela kičmenog stuba, za koje je sudski veštak naveo da se ne može isključiti mogućnost da je povrede zadobila na način kako je to objasnila u svojoj izjavi, odnosno da je oštećeni jakom silom počeo da je davi, dok je sedela na podu i vukao joj glavu prema dole, što ju je gušilo. 

Branilac Ane Agbabe Nikola Matić nam kaže da je odluka Apelacionog suda bila očekivana za odbranu.

- Sud je prihvatio argumente iz žalbe da se bolje razjasne činjenice na koje je odbrana ukazivala od početka postupka, a koje govore o tome da je okrivljena postupala u nužnoj odbrani. U toku postupka Agbaba je navela da je Slavoljub Basta napao, a u prilog tome govore brojne povrede, koje su joj utvrđene lekarskim pregledom i sudsko-medicinsko veštačenje, kojem sud nije dao odgovarajući značaj - kaže Matić. 

BONUS VIDEO: BRZA I EFIKASNA AKCIJA POLICIJE - Uhapšeni osumnjičeni za dvostruko ubistvo mladića u Futogu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!