BURNO NA ZAVRŠNIM REČIMA: Suđenje za ubistvo Filipa Lepojevića, presuda braći Rakočević za desetak dana

S. J. M.

07. 07. 2023. u 18:18

IZRICANjE prvostepene presude braći Rakočević Petru, Urošu i Radovanu optuženim za učešće u ubistvu Filipa Lepojevića na Banjici 2020. godine zakazano je za 18. juli u Višem sudu u Beogradu.

БУРНО НА ЗАВРШНИМ РЕЧИМА: Суђење за убиство Филипа Лепојевића, пресуда браћи Ракочевић за десетак дана

Foto I. Marinković

Petar Rakočević se tereti za teško ubistvo Filipa i nedozvoljeno nošenje oružja, Radovan se tereti za pomaganje u teškom ubistvu, a Uroš za pokušaj teškog ubistva Filipovog prijatelja Alekse Đukanovića.

Na današnjem suđenju tužilac je u završnoj reči tražila da se oni oglase krivim i osude na maksimalne kazne zatvora. Ona je navela da je utvrđeno da su izvršli sva navedena krivična dela i da je Petar Filipu prislonio pištolj na glavu i opucao. Kazala je da su njihove odbrane opovrgnute dokazima, nelogične i neživotne.

Punomoćnik Filipove majke Marije Šel advokat Kruna Janković kazala je da je isključena mogućnost slučajnog opaljenja oružja, što zastupa odbrana, kao i teze da je Filip sam doneo taj pištolj, jer kako kaže, njegovi DNK tragovi nisu nađeni tamo gde bi bili da ga je nosio, a DNK na metku je moguće prenet. Ona je kazala da je Miljana Kecmanović sa Biološkog fakulteta, koja je radila veštačenje, kompromitovan veštak.

Teze tužioca i punomoćnika izazvale su burnu reakciju branilaca, koji su tvrdili da je iznesena gomila neistina, a branilac Zoran Bradić je čak rekao da punomoćnik - "lupeta gluposti", zbog čega ga je sudija opomenula.

- Ključna neistina je da DNK nije uzet na adekvatan način - rekao je Bradić. - Drugo da su Rakočevići ispred zgrade na Banjici gde žive njihovi roditelji, napravili sačekušu osobama, koji žive u drugim delovima Beograda. Upravo je bilo obrnuto, oštećeni su njih čekali. Na čauri metka kojim je ubijen Filip je isključivo njegov DNK, na njemu nema DNK Rakočevića, što znači da je pištolj njegov i da je on stavio taj metak u cev. Ničim nije dokazano da je Petar taj pištolj nosio sa sobom.

Branioci su osporili pravnu kvalifikaciju krivičnih dela i tvrdili da je Petar delo počinio u nehatu, kada je oteo Filipu pištolj i njime ga udario drškom po glavi, pa je opalio i da nema govora o teškom ubistvu.

Za Uroša su naveli da ne može biti pokušaj teškog ubistva, jer je dva puta pucao, prvi put sa metar razdaljine u pod i promašio Aleksu Đukanovića, a drugi put ga pogodio iz neposredne blizine u butinu. Kako navode on je počinio krivično delo nanošenje teških telesnih povreda. Za Radovana navode da nije počinio nikakvo krivično delo, jer ništa nije ni radio.

- Odbrene okrivljenih su istinite i iskazi nisu kontradiktorni kao kod oštećenih, niti suprotni materijalnim dokazima. Veštačenje je reklo da su i Petar i Uroš delo počinili u afektu visokog intenziteta - navela je branilac Ivana Ostojić.

Na kraju su i braća rekla po jednu rečenicu u završnoj reči. Petar je kazao da je sve uradio, zvao policiju, prijavio slučaj sa napadom na njih Luke Perenčevića, koje je inače prošle godine ubijen na Banjici, da se spreči tragedija i da mu je stvarno žao što se to desilo. Radovan je kazao da nije kriv i da ništa nije uradio, a Uroš, koji završava fakultet, da mu je krivo što je doveden u situaciju da bilo koga povredi i da mu to nije bila namera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)