APELACIJA PO ŽALBAMA NA PRESUDU ZORANU MARJANOVIĆU: Advokati traže pošteno suđenje

Z. Uskoković

12. 06. 2023. u 16:59

SEDNICA Apelacionog suda u Beogradu,na kojoj su trebale da se razmatraju žalbe branilaca Zorana Marjanovića, prvostepeno osuđenog na 40 godina robije zbog optužbi da je ubio suprugu Jelenu, odložena je za sutra.

АПЕЛАЦИЈА ПО ЖАЛБАМА НА ПРЕСУДУ ЗОРАНУ МАРЈАНОВИЋУ: Адвокати траже поштено суђење

Zgrada Apelacionog suda / Foto N. Fifić

Advokat Stefan Jokić, kome su se pridružili i ostali, zahtevao je izuzeće člana veća, sudije Rastka Popovića, jer je reč o suprugu ministarke pravde Maje Popović, što može da dovede u pitanje njegovu nepristrasnost.

U sudnicu broj 11 Apelacionog suda iz Okružnog zatvora u Beogradu doveden je i Zoran Marjanović. Odmah na početku, pre otvaranja sednice, za reč se javio advokat Jokić:

- Od početka, mi kao odbrana, tvrdimo da su našem branjeniku uskraćena osnovna ljudska prava, pre svega ono na pravično suđenje i pretpostavku nevinosti. Sudija Jelena Škulić, iako nema niti jednog dokaza o Marjanovićevoj krivici, osudila ga je na maksimalnu kaznu. Tada smo govorili, a sada se to i potvrdilo da je ta presuda ovoj sudiji bila ulaznica za Apelacioni sud.

Kako je u međuvremenu, sudija Jelena Škulić zaista prebačena u Apelaciju, to je za advokate odbrane , kako su istakli, novi dokaz da i ovo veće neće biti nepristrasno.

- Ona je bila sudijski pomoćnik kod sadašnjeg člana veća sudije Popovića, čija je supruga ministar pravde - naveo je advokat Jokić. - Smatramo da će da se vrši pritisak da se ova skandalozna presuda potvrdi. Izvinjavam se sudiji Popoviću, možda grešim, ali pokuašvamo samo da se našem klijentu obezbedi fer i nepristrasno razmatranje po žalbama.

ČLANOVI VEĆA

SUDSKO veće u Apelacionom sudu, koje odlučuje o žalbama, čine sudije Rastko Popović, Mijodrag Majić, Snežana Jovanović,Mirjana Popović i Marko Jocić. O zahtevu za izuzeće sudije Popovića, odlučivaće predsednik Apelacionog suda u Beogradu Duško Milenković. Popović je, inače, njegov zamenik.

Jokićev kolega, advokat Aleksandar Zarić, otišao je i korak dalje, pa je smatrao da Apelacioni sud u Beogradu ne bi trebao ni da odlučuje o tom predmetu. Smatrao je da bi zbog prelaska predsednika veća, koje je donelo prvostepenu presudu, u višu instancu, žalbe trebalo da razmatra neki od apelacionih sudova van glavnog grada.

- Ne samo sudija Rastko Popović, već ceo Apelacioni sud u Beogradu bi trebao da se izuzme, iako znam da ste svi pojedinačno i pošteni, profesionalni i nepristrasni - bio je izričit Zarić. - Suprug sudije Jelena Škulić, koja je sada u Apelaciji, je sudija u Ustavnom sudu Srbije, a bliska prijateljica joj radi u Kasacionom sudu. Ubeđeni smo od početka ovog slučaja, da se vrši neviđeni, medijski i svaki drugi pritisak, da se naš klijent po svaku cenu osudi, iako dokaza nema.

Jelena Marjanović ubijena je 2. aprila 2016. godine na nasipu Crvenka u Borči. Njeno telo, u kanalu, pronađeno je sutradan. Utvrđe no je da je ubijena sa osam udaraca u potiljak metalnim predmetom. Oruđe nije pronađeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)