"U KOSI SAM PRONAŠAO PARČE KOSTI“: Hrvatin - Kad smo završili sa komadanjem Mitićevog tela, sprali smo sa sebe delove krvi i tkiva

Z.U.-N.B.

06. 04. 2023. u 13:52 >> 18:20

U SPECIJALNOM sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalim optuženim, koji su, kako se navodi, bili pripadnici njihove kriminalne grupe.

У КОСИ САМ ПРОНАШАО ПАРЧЕ КОСТИ“:  Хрватин - Кад смо завршили са комадањем Митићевог тела, спрали смо са себе делове крви и ткива

Foto: Novosti

 

Otmica Lazara Vukićevića

DRAGANIĆ - Otkud ti znaš da sam ja učestvovao u otmici Vukićevića (Lazara Vukićevića prim. aut)

HRVATIN - Taj dan ti si bio sa Lalićem da ga sačekate.

DRAGANIĆ - U tom navodnom planiranju otmice, da li sam ja dobio telefon od Lalića?

HRVATIN - Ne znam.

DRAGANIĆ - Da li je taj navodni telefon od Lazara bio uključen?

HRVATIN - Bio je bez kartice, u futroli, ugašen.

DRAGANIĆ - Kojim autom idemo da prospemo Radojevića?

HRVATIN - Sa tvojom “opel astrom”.

Foto: Društvene mreže

Ubistvo Zdravka Radojevića

DRAGANIĆ - Prešao bih sada na Zdravka Radojevića. Da li ga ti lično vidiš kada je stigao na parking?

HRVATIN - Već sam to rekao. Rekao sam i kako su se Janković i Radojević našli na parkingu. Ne znam kako su stupili u kontakt i kako su se prepoznali. Ne znam da li se znaju lično.

DRAGANIĆ - Ko navodno učestvuje u savlađivanju Radojevića?

HRVATIN - Ja sam samo ranije ispričao dogodovštinu, ko je učestvovao ne znam, jer nisam bio tamo. Kasnije sam bio prisutan. Ti i Janković ste došli iz prizemlja.

Hrvatin je kazao da se Draganić pitao za popravke mašine, sitne kvarove u kući, a da se nije pitao za to ko će biti ubijen.

Foto: Printskrin/Tv Prva

Veljka i Marka o ubistvu Mitića obaveštavao Miloš Budimir

DRAGANIĆ - Ko navodno održava vezu sa Veljkom i Markom u vezi Mitića?

HRVATIN - Kad smo završili, to je bio Miloš Budimir, da ja znam. Ja nisam. Ja sam samo javio da su otišli i da ćemo javiti kad se završi.

DRAGANIĆ - Gde i na kom mestu, navodno peremo korito?

HRVATIN - U skrivenoj prostoriji. Dok čistimo mašinu Miloš Budimir i Lalić su u garaži. Ja sam rekao da sam ti delimično pomogao, da sam više gledao kako pereš. Miloš i Lalić su se kupali posle prosipanja džakova sa ostacima. Koliko se sećam tada je bilo toplo vreme. Kad smo završili sa komadanjem tela, sprali smo malo sa sebe delove krvi i tkiva. Kada sam se kupao konkretno, imao sam u kosi neki deo, da li neka kost, to sam video kad sam prao kosu.

DRAGANIĆ - Kako ja to navodno polivam mašinu, kako ja to radim?

HRVATIN - Kad si prao mašinu, prosipao si prvo toplu vodu, pa posle celo korito si polivao sa sonom kiselinom. Nismo ostavljali sonu kiselinu da stoji, da ne bi vremenom mašina korodirala. Polivao si korito od mašine iz kante sa toplom vodom, gde izlazi samleveno meso.

DRAGANIĆ – Kad smo se navodno vratili sa Dunava, od koga ti čuješ: “E to braćo, da su nam oni čestitali na dobro obavljenom poslu”, da su navodno čestitali Veljko i Marko?

HRVATIN - To je između nas bila priča. Komentarisali smo da je urađeno za sat i po, nikada brže, da nije utrošeno dva, dva i po sata na komadanju samo.

POSLE UBISTVA OTIŠLI U TURSKU

Okrivljeni saradnik je kazao da je čuo da su nekoliko dana od ubistva Nikole Mitića, Belivuk i Miljković otišli van zemlje i da je kasnije čuo da su otišli za Tursku.

DRAGANIĆ - Da li znaš odakle ja vozim delove od mašine, korito i motor?

HRVATIN - Ne znam, samo znam da si vozio.

DRAGANIĆ - Zašto je mašina rastavljena?

HRVATIN - Da bi se ubacila u štek prostoriju, ne znam ko je to uradio, mogu da pretpostavim da si je sigurno ti rastavljao.

DRAGANIĆ - Koliko ima navodnih delova mašina?

HRVATIN - Mi smo ubacili ta dva dela, koje sam doneo sa tobom i Jankovićem iz kola u štek prostoriju. Ta mašina ima više delova, ali ja govorim o dva dela koja smo unosili, govorim o onome u čemu sam ja učestvovao. Prvo smo šrafili motor, a za korito smo morali da zavlačimo ruke, nije bilo dovoljno ključeva za zavrtanje.

DRAGANIĆ - Da li imaš saznanja ko je vario i sekao mašinu?

HRVATIN - Ostajem pri tome da pretpostavljam da si to ti radio. Inače, ne znam. Ne znam da li je u kući bio aparat za varenje.

DRAGANIĆ - Kako znaš da se ja navodno razumem da varim, sečem, sklapam?

HRVATIN - Moja je pretpostavka, ti si uvek bio zadužen za to, bar kad sam ja prisustvovao., A pošto je kuća bila ekstra tajna, nije mogao da dođe neko sa strane, neki varilac, zato sam siguran da si ti.

Pitanja postavlja optuženi Vlado Draganić

DRAGANIĆ - Da li znaš da sam bio pripadnik navijačke grupše “Iz principa” ili neke druge?

HRVATIN - Ne znam. Video sam te jednom na stadionu Partizana. Koliko se sećam nisi dolazio u kuću u Lisičijem potoku, mislim da nisi dolazio u stan kod Lalića.

DRAGANIĆ - Imaš li saznanja da li me je neko iz ove navodne kriminalne grupe finansirao i sa koliko para?

HRVATIN - Nemam, rekao sam da je sve što je nađeno kod otetih od para, satovi, tebi se davalo. Ne znam koliko je to bilo para. Znam da si dobio sat koji je uzet od Zdravka Radojevića. Ne sećam se tačno koji je to bio sat. Ti i ja nismo komunicirali.

DRAGANIĆ - On ništa nije lično video, a priča. To je moja primedba. Znaš li zašto sam ja navodno vršio ta krivična dela, koji je motiv?

HRVATIN - Ne znam, jedan motiv pripadnost grupi, poznanstvo sa Miljkovićem i Belivukom, ne znam ja zašto si ti to radio. 

DRAGANIĆ - Da li je ova navodna kriminalna grupa u mene imala poverenje?

HRVATIN - Naravno. 

DRAGANIĆ - Da li znaš da li sam ja poznavao ili bio u zavadi sa navodno nestalim osobama?

HRVATIN - Ne znam. 

Foto Arhiva

DRAGANIĆ - Ti još nisi bio u kući, a li znaš da kuća postoji i da je to Miljković pričao?

HRVATIN - To su dešavanja pre Gorana Veličkovića, pričao sam da sam čuo prvo za prostoriju da je kao iz Netfliks filmova. 

DRAGANIĆ - Izjavio si da je bio sanduk oružja i to konzerviran i to iz priče. Šta je sa tim oružjem, da li postoji mogućnost da ti ne govore istinu, jer ti to nisi video?

HRVATIN - Ne postoji. Ti si sam rekao da postoji oružje.

DRAGANIĆ - Da li sam ja bio na vezi, odnosno da li sam poznavao navodne šefove “kavačkog klana”?

HRVATIN - Nemam saznanja

DRAGANIĆ - Šta on zna o kući?

HRVATIN - Rekao sam da mi je Miljković govorio o toj kući, da ti je plaćeno duplo više nego što kuća vredi, zbog skrivene prostorije, rekao si mi da si ti u toj prostoriji ranije uzgajao marihuanu. Ja te ništa nisam zapitkivao, samo nešto informativno.Rekao sam da si ti prodao njima kuću, ali da si ostao da se vodiš kao vlasnik. Dobio si pare za kuću. Isplaćen si. To sam sve čuo od Miljkovića.

DRAGANIĆ - Na koje mesto bi mene stavio kao navodnog pripadnika ove navodne grupe, pre ili posle sebe?

HRVATIN - Bio si mnogo duže tu od mene, tako da bih te stavio pre mene. 

DRAGANIĆ - Koliko dugo se navodno poznajem sa okrivljenima?

HRVATIN - Ne znam, nisam nikoga pitao

DRAGANIĆ - A to ti Miljković nije pričao?

HRVATIN - Nisam ga pitao.

DRAGANIĆ - Kako izgleda ta navodno skrivena prostorija?

SUDIJA - Objašnjavao je, sledeće pitanje.

DRAGANIĆ - Šta ja tebe navodno savetujem da radiš?

HRVATIN - Ti me ništa ne savetuješ, kada smo završili Mitića tada sam išao uz tebe da se poliva vodom prostorija. Rekao sam da kad smo krenuli da obrađujemo telo ti si izašao i da si samo nekoliko puta ušao da vidiš dokle smo stigli. 

DRAGANIĆ - Kad smo navodno čistili skrivenu prostoriju, pre mlevenja ili posle?

HRVATIN - Pre mlevenja.

Nikola Mitić i bunker na stadionu Partizana u Humskoj ulici / Foto I. Marinković

 

Hrvatin o proveri mogućeg praćenja Miljkovića i Belivuka

Optuženi Belivuk povišenim tonom govori šta je Lalić pričao vezano za Nikolu Mitića, na šta mu je sudija rekla da to kasnije kaže kao primedbu. Hrvatin je kazao da o nekim stvarima sada  priča, a nije ranije, jer se priseća stvari, pošto o svemu razmišlja. Navodi da je nakon što je otet Mitić, došao na stadion Partizana.

BELIVUK - Od svih optuženih, ti se samo sećaš da Senad Rešović sedi. Šta rade ostali?

HRVATIN - Ne znam šta ostali rade, recimo Greka nisam video da nešto radi, ali se sećam da je bio na stadionu. 

BELIVUK - Spomenuo si da si se u mladosti bavio građevinom, sklapanjem garnitura. Da li možeš da razlikuje dvosed od troseda? Garnituru od troseda?

HRVATIN - Naravno da mogu da razlikujem. Nisam zagledao na kom nameštaju Mitić sedi. Ja sam u toj kancelariji bio par puta. Bila je još nešto od nameštaja, možda fotelja, možda kancelarijska stolica. Ne sećam se kakva je bila rasveta. 

BELIVUK - Kažeš da smo se sutradan našli ti, ja Miljković, Lalić, da se dogovaramo da se uništi telo Mitića, ko izdaje naredbu?

HRVATIN - Ne sećam se tačno ko, ali vas dvojica ste uvek odlučivali o tome.U bazi se dogovaramo o tome.

BELIVUK - Na saslušanju pored tebe tužilaca, zapisničara i advokata da li se još neko nalazi u prostoriji?

HRVATIN - Ne. Ja sam pričao sa tužiocima. 

Belivuk je imao primedbu na deo Hrvatinovog iskaza iz Tužilaštva, navodeći da neke stvari koje je sada rekao pred sudom tada nije govorio.

SUDIJA - To je sve vaša primedba.

BELIVUK - Jeste, moja poštovana sudija. Posle se ljute kada kažemo da su dobili napisano da nauče.

DODATNA PITANjA

Belivuk je kazao da je za sada završio sa ispitivanjem Hrvatina, ali da će imati neka dodatna pitanja kad ostali optuženi završe.

 

O ubistvu Nikole Mitića

Belivuk je zatim počeo da postavlja pitanja vezana za Nikolu Mitića (33)  koji je otet 10. avgusta 2021. godine na Dedinju, ispred ambasade SAD. Prema optužnici prvo je odveden na Partizanov stadion, gde je tučen, da bi ga posle toga, optuženi odveli u kuću u Ritopeku, gde je ubijen. On je, kako se tvrdi, između ostalog ubijen i zbog povezanosti sa Lazarom Vukićevićem, takođe prema optužnici, žrtvom klana. Navodno, Mitić je Vukićeviću odavao informacije o kretanju pripadnika klana.  Njih dvojica su postali bliski dok su u isto vreme bili u uzatvoru.

BELIVUK - Da li smo pravili detaljan plan za detaljnu otmicu Mitića?

HRVATIN - Da jesmo. Planove su saopštavali uvek Veljko i Marko, a mi ostali smo davali neke predloge.

BELIVUK - Šta je bilo čije zaduženje?

HRVATIN - Mitić je rešen ad hok.

Okrivljeni saradnik je objasnio da je dan ranije bio dogovor da se sutradan vidi da li neko prati Belivuka i Miljkovića. Kada je ustanovljeno da kolonu prati neko u “hondi”, kako je istakao “dešava se otmica”. Plan je kako je kazao da se vidi da li ima kontrapratnje. Naveo je da Mitić nije slučajno otet.

O ubistvu Milana Ljepoje

BELIVUK - Prelazim na Milana Ljepoju. Gde dolazi?

HRVATIN - Ne znam, video sam da je Đurić krenuo, nisam video da sedi sa Ljepojom.

BELIVUK - Do 24. februara 2023. pošto si saslušao sva Lalićeva izlaganja ovde pred sudom, nisi rekao da je Ljepoji slomljena ruka. Zašto?

HRVATIN - Zaboravio sam. Kad smo krenuli da ga spuštamo na zemlju videli smo da mu je slomljena ruka.

Žica kojom je Ljepoja udavljen, kako je kazao Hrvatin, bila je dugačka metar i deset santimetara.

BELIVUK - Kažem potežemo žicu nas četvorica. Jer nije tu gužva?

HRVATIN - Ti i ja malo posustajemo, prvo smo potezali ti i ja , a onda su nam se pridružili Lalić i Janković.

BELIVUK - Lalić je ovde svedočeći kazao da smo samo ja i Hrvatin davili, nije spomenuo ni sebe, ni Jankovića.

Foto: N. Skenderija/ATA Images/MUP

O ubistvu Kiće Markovića

BELIVUK - Par pitanja o Kići Markoviću.Gde su Miljković i Marko Budimir u trenutku ubistva Kiće markovića?

HRVATIN - Tačno gde ne znam, kod pumpe u Grčića Milenka, ja sam u to vreme bio u zatvoru, pričam ono što sam čuo. Sa pumpe je mogla da ih snimi kamera da je radila. Oni nisu videli kameru, pa su poslali nekog čoveka sa policijskom značkom da vidi da li je nešto snimila, pa je rečeno da kamera ne radi.

BELIVUK - Marko Miljković i ja smo bili tog dana na slavi, 200 kilometara od Beograda. Samo da se zna.Sada pitam za Aleksandra Gligorijevića, kažeš da su hteli da ga ubiju da im ne uzme posao sa drogom.Pa šta je gore, da ti neko ubije nekog iz porodice ili bog posla.

HRVATIN - U kriminalu nema toga, šta je gore, u kriminalu zna se kako se razračunava, ti to znaš

BELIVUK - Ja to ne znam. Da li je gore da ti neko ubije brata?

HRVATIN - Naravno da je gore da ti neko ubije nekog iz porodice, ali i taj posao održava tu porodicu.

Foto Arhiva

O mašini za mlevenje u Ritopeku

Hrvatin je odgovarajući na pitanja Belivuka kazao da je upisao srednju medicinsku školu, ali da nikada nije učio o seciranju tela. Naveo je da je gledao na TV kada su pronašli mašinu za mlevenje u Ritopeku. Nije mogao sa sigurnošću da kaže da li je video i odsečenu glavu Gorana Veličkovića.

Hrvatin je zatim ponovio kako je Vlade Draganić uključivao mašinu za mlevenje i to sigurno za Nikolu Mitića i da je ulazio u prostoriju kada je u nekoliko navrata nestala struja.

BELIVUK - Rekao si da je Miljković spasio Spasojeviću život. Ko je hteo da ga ubije?

HRVATIN - Bilo je priča da je on slaba karika. Da je labilan, da može da bude opasan, da prijavi. Mi spominjali ako je tako, da treba da vidimo da ga rešimo. Miljković, koji mu je kum je kazao da je od dobar, da neće ništa pričati. Da je bilo nekih konkretnioh stvar, verovatno bi smo ga ubili. Bili smo zabrinuti za njegovo psihičko stanje. Davala se ideja da rešimo taj problem, ali miljković je stajao u njegovu odbranu, on ga je spasio.

BELIVUK - Mi ovakvi zlikovci, zlotvori, rešimo da nećemo da ga ubijemo, a on predstavlja opasnost.

HRVATIN - Pa on svedoči protiv vas.

BELIVUK - To ćemo tek da vidimo kako će da svedoči.

O GORANU VELIČKOVIĆU

Belivuk je zatim postavio niz pitanja vezano za Gorana Veličkovića. Hrvatin je ponovio da je trebalo pojedini optuženi da obuku policijske uniforme, koje koriste specijalne policijske snage, ali da se od tog plana odustalo.

Na pitanje sudije, Hrvatin je kazao da su Belivuk, Lalić i još njih nekoliko koji su izleteli iz kukuruza na njivu gde je Hrvatin doveo Veličkovića, imali fantomke na glavama.

Faza "razno"

BELIVUK - Pre nego što počnem samo da evidentiramo kakvi su to papiri ispred Hrvatina.

SUDIJA - Ima samo vodu.

BELIVUK-  Kad navodno gledaš strašne slike iz Ritopeka na aparatu Miloša Budimira i Marka Miljkovića kažeš da vidiš neki šator.

HRVATIN – Sve se vidi samo iznutra.

BELIVUK – Da li si dobio dve iste slike na Skaj od dve različite osobe nekada?

HRVATIN – Ne sećam se

BELIVUK - Da li je moguće da pišeš sa neki na Skaj a da ne znaš ko je?

HRVATIN – U našoj komunikaciji ne. Kada sam pisao sa tobom, znao sam da si to ti.

Okrivljeni saradnik je dodao da je Miljković u jednom slučaju sa izvesnim Mandićem pisao, a da ovaj nije znao da komunicira sa Miljkovićem. On je bio obmanut od početka.

BELIVUK - Sada prelazim na fazu “razno”. Više puta si rekao da sam ja rekao da se odustaje od Trajka kad prođu izbori da vidimo da li će Stefanović ostati ministar policije, ako ostane da mi možemo da pakujemo kofere. Da li je Stefanović tada ostao ministar?

Foto: Ministarstvo odbrane

HRVATIN - Jeste. Od dolaska ministra Vulina ti i ja smo u prepisci i bio si uznemiren zbog napisa, oko rata mafiji.

BELIVUK - Da li smo bežali iz zemlje od policije?

HRVATIN - S obzirom da ste ovde uhapšeni, niste.

BELIVUK – Ti si posle hapšenja osumnjičeni, i tebe puštaju kući da ne bi bio ugrožen. Šta ti je Tužilaštvo reklo zašto te puštaju kući?

HRVATIN – Ne znam. Ja sam od starta pričao istinu i oni su to znali i smatrali su da ću zato da budem ugrožen

BELIVUK - Ja sam dosta čuo o tebi sa Banjice, znam te kao legendu jer si učestvovao u ubistvu navijača, a o tom delu nećeš da pričaš. Da li si nevino osuđen?

HRVATIN - Da jesam, nevino sam osuđen. Nikome nisam ispričao da sam izvršio krivično delo.

BELIVUK - Rekao si da su svi navijači pripadnici nekih klanova

HRVATIN - Pričao sam kad sam ja išao da navijam i kad je bila prava navijačka priča, a sada je nešto sasvim drugo. U moje vreme navijanje kao navijanje je bilo pravo, ali je sada mnogo veći akcenat na kriminalu, a ne na navijanju. I tada se prodavala droga, ali ne na ovom nivou.

BELIVUK - Pa kome onda pripčadaju navijači Novog Pazara...

HRVATIN - Ne znam

BELIVUK - Jesu li to Principi ili svi navijači?

HRVATIN - Konkretno ovde Principi, ali ne svi.

U sudnicu uvedeni Hrvatin i Belivuk

Nakon što je sudija Vinka Beraka Nikačević konstatovala da su prisutni svi optuženi, njihovi branioci i zamenici tužioca, ona je upitala Belivuka da li je dobro, jer je dobila obaveštenje da je imao povredu ramena. Nakon što je on sa optuženičke klupe kazao da jeste, u sudnicu broj jedan uveden je Bojan Hrvatin, a za njim i Belivuk.

Tokom današnjeg ročišta u planu je da Belivuk nastavlja da postavlja pitanja okrivljenom saradniku Bojanu Hrvatinu, koji je sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sklopio sporazum o svedočenju. Hrvatin je dužan da ispriča sve što mu je poznato o delovanju kriminalne grupe, a ukoliko sud bude to prihvatio, biće mu izrečena kazna od 15 godina zatvora. Sporazum na godinu dana manju robiju sklopio je Nikola Spasojević, koji će se pred tročlanim većem pojaviti kad Hrvatin završi sa svedočenjem. Pre njega, sud, tužilaštvo, optuženi i njihovi advokati, ispitali su okrivljenog saradnika Srđana Lalića, koji je sklopio sporazum na 18 godina zatvora. 

Belivuku, Miljkoviću i ostalim opptuženima na teret se stavlja sedam ubistava, otmice, trgovina narkoticima, nelegalno držanje oružja, a pojedinima i silovanje. Na početku suđenja svi su negirali krivicu. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!