BANKARKA PRISVOJILA 212.366 EVRA: Falsifikovala potpise pet klijenata i isplaćivala novac sa njihovih deviznih računa

J. Ć.

21. 09. 2022. u 06:00

NIŠLIJKA D. Ć. (47) osuđena je, na osnovu sporazuma o priznanju krivice, na zatvorsku kaznu od tri i po godine, jer je oštetila banku u kojoj je bila zaposlena kao koordinator, za više od 200.000 evra.

БАНКАРКА ПРИСВОЈИЛА 212.366 ЕВРА: Фалсификовала потписе пет клијената и исплаћивала новац са њихових девизних рачуна

Foto Ilustracija

Kako je utvrđeno, ona je u toj banci, u više navrata od 2010. do 2021. godine, neovlašćeno isplaćivala novac sa deviznih računa pet klijenata ove banke, falsifikujući njihove potpise.

- Ona je po sporazumu oglašena krivom zbog pronevere i zloupotrebe položaja odgovornog lica. Izrečena joj je jedinstvena kazna u trajanju od tri godine i šest meseci zatvora u koju će joj biti uračunato vreme provedeno u pritvoru - saopštio je sudija Miško Radivojević, portparol Višeg suda u Nišu.

D. Ć. su avgusta prošle godine uhapsili pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

- Osim što je u više navrata neovlašćeno isplaćivala novac, ona je i izdavala fiktivne ugovore klijentima da su novac ponovo deponovali na štednju iako je znala da u trenutku zaključenja ugovora novac ne postoji na njihovim računima, nakon čega je prisvojila isplaćeni devizni novac, koji joj je poveren. Na ovaj način, D. Ć. je, kako je utvrđeno, pribavila sebi protivpravnu imovinsku korist od 212.366 evra i tako oštetila banku za taj iznos, koji se sa uračunatom kamatom po fiktivnim ugovorima procenjuje na 238.359 evra - saopštilo je nakon njenog hapšenja Ministarstvo unutrašnjih poslova.

NIJE PRVI SLUČAJ PRONEVERE

D. Ć. nije prva niška bankarka koja je završila iza rešetaka zbog mahinacija za novčanim depozitima. Njen kolega A. A. lane je pravnosnažno osuđen na četiri godine i deset meseci zbog pronevere 240.000 evra. Pred sudom se branio da je bio žrtva iznuđivača i nije objasnio gde je nestalo skoro četvrt miliona ove valute. Bivši bankar M. K. osuđen je na tri godine zatvora jer je firmu oštetio za pola miliona evra koje je potrošio na internet klađenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna