PREMINULE POVREĐENE DEVOJČICE: Stigle strašne vesti uprkos naporima lekara u Nišu

I. Mitić/V. Ćirić.

26. 03. 2022. u 20:18

JEDANAESTOGODIŠNjAKINjA koju je pre deset dana udario auto u lebanskom selu Šilovo preminula je u petak na intenzivnoj nezi Klinike za anesteziju UKC-a, a u Kliničkom centru je preminula i petogodišnjakinja koju je takođe udario automobil u ponedeljak, 21. marta, u Pirotu.

ПРЕМИНУЛЕ ПОВРЕЂЕНЕ ДЕВОЈЧИЦЕ: Стигле страшне вести упркос напорима лекара у Нишу

Foto V. Ćirić

Obe devojčice imale su ozbiljne neurohirurške povrede i bile su u komi, na veštačkoj ventilaciji, kažu iz UKC-a.

Obe su bile pod dvadesetčetvoročasovnim nadzorom lekara, ali ni jedna ni druga nisu davale odgovor na terapiju. Preminule su u jedinici intenzivne nege Klinike za anesteziju - kažu iz UKC-a.

Petogodišnja Teodora B., iz pirotskog naselja Nova Mala, koja je pre tri dana povređena u saobraćajnoj nesreći u Ulici Hajduk Veljka, nadomak kuće, preminula je u niškom Kliničkom centru -potvrđeno je "Novostima" u porodici. Dete je podleglo zbog teških povreda glave, i od udesa se nije budila a disala je na mehaničkoj ventilaciji.

Ona je najpre primljena u pirotsku bolnicu, gde joj je ukazana prva pomoć, a zatim je, zbog težine povreda, prebačena u niški UKC.

Kako kažu žitelji ove ulice, nesreća se desila pošto je devojčica krenula u prodavnicu.

Pokušala je da pretrči ulicu, ali je u tom momentu na nju naleteo automobil, koji se, prema rečima meštana, nije kretao brzo

. Kako se priča u Novoj Mali, malu Teodoru je neko od rođaka poslao u prodavnicu prekoputa u koju je stalno išla po razne namirnice. Devojčica je živela u višečlanoj porodici, u veoma oskudnim uslovima.

Jedanaestogodišnju devojčicu iz Šilova, u okolini Lebana, udario je automobil u blizini škole u rodnom selu. Ona je takođe zadobila ozbiljne povrede glave, odnosno nagnječenje mozga, sa krvnim podlivima, zbog čega je uvedena u veštačku komu. Njena borba za život trajala je deset dana.

Foto D. Alihodžić

Na nesrećnu devojčicu, u blizini škole u Šilovu, naleteo je "folksvagen šaran" za čijem je volanom bio sedamdesettrogodišnji A. M. iz susednog sela. Ekipa Hitne pomoći je nesrećno dete zatekla u šancu kraj puta. Spekuliše se da je poziv lekarima stigao od vozača automobila, koji se nakon nesreće pešice udaljio sa lica mesta, jer je navodno strahovao od osvete.

Policijska uprava u Leskovcu je saopštila da je ovaj stariji čovek uhapšen zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi.

Preminula devojčica je bila odlična učenica petog razreda Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Lebanu, a niže razrede je završila u izdvojenom odeljenju ove škole u Šilovu.

Ona se, neposredno pre nesreće, igrala u dvorištu te seoske škole koja se nalazi pored regionalnog puta Leskovac - Medveđa. U selu se priča da je devojčica teško povređena u trenutku kada je krenula ka svojoj kući, koja se nalazi u neposrednoj blizini škole, i da je pokošena vozilom dok je stajala kraj saobraćajnice i čekala svoje drugarice.

Pouzdanih informacija kako je zapravo došlo do nesreće - nema. Automobil je navodno iznenada naleteo iz pravca Medveđe. Pretpostavlja se da je vozač izgubio kontrolu nad vozilom. U Šilovu kažu da su deca samo čula jak udarac, a da su kasnije shvatila da im drugarica povređena leži u šancu.

Nesreća se dogodila na ravnom delu puta i to u zoni škole, ali većina vozača, prema rečima meštana, ne poštuje ograničenje brzine od 30 kilometara na čas.

ŽRTVE SVAKI DAN

U PRVA dva meseca ove godine, na putevima u Srbiji dogodila se 61 saobraćajna nesreća sa poginulim licima, a u gotovo polovini tih nesreća kao jedan od uticajnih faktora javljala se brzina neprilagođena uslovima saobraćaja i stanju puta. Takođe, tokom navedenog perioda, saobraćajna policija sankcionisala je oko 65.000 vozača zbog učinjenog prekršaja prekoračenja brzine, što je dvostruko više u odnosu na prva dva meseca 2021. godine.

ODLAZAK MALOG CVETA

POVODOM smrt male Teodore oglasilo se Udruženje Roma "Ternipe", kao i predsednik MZ Rasadnik Siniša Kočić, koji kaže da je mala Dora, kako su je zvali, bila miljenica celog naselja. Svi su se nadali i molili da prebrodi teške povrede, ali se nažalost desilo ono najtragičnije.

- Otišao je još jedan cvetak iz našeg centra. Neće se više vratiti ostalim cvetićima u centru, otišla je na neko novo i lepše mesto. Žao nam je, draga Teodora, što tvoja lepota neće više biti s nama - saopštili su u Centru "Ternipe" koji je pohađala mala Teodora.

* * * * * * *

ALEKSANDAR VULIN: ZA SMRT NA PUTU NEMA OPRAVDANjA

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin saopštio je da je, za pet dana pojačane kontrole saobraćaja, čak 1.600 vozača prekoračilo brzinu u blizini pešačkog prelaza, istakavši da "za smrt u saobraćaju nema opravdanja".

Foto Tanjug

Vulin je obišao pripadnike saobraćajne policije koji u okviru međunarodne akcije pojačane kontrole saobraćaja kontrolišu brzinu kretanja vozila na srpskim putevima i ukazao da je u prvih pet dana akcije saobraćajna policija kontrolisala oko 20.000 vozila, od kojih je saobraćajni prekršaj napravilo 17.700 vozača, a 14.700 je prekoračilo brzinu. Poručio je da za smrt u saobraćaju nema opravdanja i da je svaki izgubljen život na putevima, odgovornim ponašanjem, mogao i morao biti izbegnut.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)