POKRENUT POSTUPAK PROTIV SUDIJE U SLUČAJU KARABURMA: Ovo su kazne koje mogu uslediti ako se utvrdi da postoji odgovornost

Novosti onlajn

26. 07. 2021. u 14:14

MINISTARKA pravde Maja Popović podnela je danas zahtev Visokom savetu sudstva da u skladu sa svojim nadležnostima preispita postojanje disciplinske odgovornosti Radmile Đerić, sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu, kažu iz Ministarstva pravde.

ПОКРЕНУТ ПОСТУПАК ПРОТИВ СУДИЈЕ У СЛУЧАЈУ КАРАБУРМА: Ово су казне које могу уследити ако се утврди да постоји одговорност

Foto: M. S./Fejsbuk/OFK "Gol"

Ona je, da podsetimo, pustila na slobodu Lazara G., vozača koji je na Karaburmi pokosio oca sa dvoje dece na pešačkom prelazu, a nakon čega je jedno dete (9), podleglo povredama u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj. 

- Za vođenje ovog postupka nadležni su disciplinski organi Visokog saveta sudstva (Disciplinski tužilac i Disciplinska komisija), koji na osnovu zakona treba da postupaju hitno kako vođenje disciplinskog postupka ne bi zastarelo u roku od dve godine od dana kada je diciplinski prekršaj izvršen - kažu u Ministarstvu pravde i dodaju:

- Ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za izvršeni disciplinski prekršaj mogu se izreći javna opomena, umanjenje plate do 50 odsto najduže godinu dana, kao i zabrana napredovanja u trajanju do tri godine.

Pored ovih sankcija, kako kažu u nadležnom ministarstvu, ukoliko bude utvrđeno da postoji odgovornost sudije za težak disciplinski prekršaj može biti pokrenut postupak za razrešenje sudije.

- Pored toga ističemo da sudija ne može biti krivično odgovoran za mišljenje koje je izneo u obavljanju sudijske funkcije - kažu u Ministarstvu pravde. 

Ministarka pravde najavila je za vikend da će inicirati „preispitivanje postojanja odgovornosti postupajućeg sudije“ koji nije odredi pritvor osumnjičenom za saobraćajnu nesreću na Karaburmi, u kojoj je smrtno stradao dečak.

Popović je u saopštenju navela da reaguje „povodom opravdanog uznemirenja građana“ zbog odluke sudije za prethodni postupak Prvog osnovnog suda u Beogradu, „da osumnjičenom Lazaru G. ne odredi pritvor“.

Ona je podsetila da je reč o predmetu „saobraćajne nesreće u ulici Marijane Gregoran, u kojoj je došlo do smrti dečaka od devet godina i povređivanja dečaka od četiri godine". Popović je navela da pritvor nije određen „u situaciji kada je osumnjičeni nakon saobraćajne nesreće pobegao – napustio lice mesta, te u situaciji kada je u konkretnom slučaju postojalo više zakonskih razloga za određivanje pritvora“.

Foto: M.S.

Ova saobraćajna nesreća dogodila se u nedelju, 18. jula. Tada je Lazar G. (38) na Karaburmi pokosio oca sa dvoje dece, od kojih je jedno, dečak Stefan od 9 godina preminuo u četvrtak u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj ulici.

Sudija je za prethodni postupak, međutim, pustila Lazara G. na slobodu bez obzira na njegov policijski dosije. Imao je čak 6 kazni zbog prekršaja u saobraćaju, nekoliko puta je bio u zatvoru zbig drugih krivičnih dela, jednom je bio pod elektronskim nadzorom i novčano je kažnjavan.

Na dan kada je Stefan (9) preminuo na Karaburmi je započet miran protest građana koji su tražili da se Lazar G. uhapsi. On je priveden sutradan, u petak, 23. jula, pošto je preinačena presuda sudije za prethodni postupak i određen mu je pritvor.

Građani Karaburme, kojima su se pridružili i sugrađani iz ostalih krajeva grada, nastavili su sa protestom, a traže da se preispita odgovornost sudije za prethodni postupak koja je Lazara pustila na slobodu.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (8)

ODRŽIVOST U ENERGETSKOM SEKTORU: Zajedničkim naporima i sinergijom obezbedićemo bolju budućnost