JAUCI JOŠ ODJEKUJU IZ TUNELA Rulet odneo tri mlada života i donela mračnu istinu

Novosti online

13. 06. 2021. u 20:00

SLUČAJ "Terazijski tunel" bio je prvi otkriveni srpski rulet na četiri točka. Krvava ilegalna trka okončana je smrću troje nedužnih mladih ljudi, a jedini vinovnik te trgedije iz juna 1997. godine dobio je devetogodišnju kaznu zatvora.

ЈАУЦИ ЈОШ ОДЈЕКУЈУ ИЗ ТУНЕЛА Рулет однео три млада живота и донела мрачну истину

Foto: Printscreen

Beogradom se uveliko pričalo da se tih meseci, u sitnim satima posle ponoći, vozači brzih sportskih automobila trkaju po gradskim ulicama. Sve je bilo u sveri nagađanja dok nije puklo u Terazijskom tunelu.

Spasoje Barišić iz Batajnice, u svom "poršeu", trkao se za opkladu sa vozačem automobila BMV, titogradske registracije. Trka je krenula iz Batajnice. Vozeći "porše" u velikoj brzini uleteo je u Terazijski tunel. Bilo je oko dva iza ponoći.

Tokom istrage, praćenje raznim kontrovetzama i u kojoj nije utvrđeno ko je vozi BMV sa kojim se trkao, utvrđeno je da je izgubio kontrolu nad "poršeom" i prešao u suprotnu traku. Udario je u "mazdu" i "jugo 55". Poginuli su vozač "mazde" Nebojša Ćorić i Barišićevi saputnici i drugovi Nikola Suzić i Dragan Graovac. Teške povrede zadobili su vozač "juga" Vladica Živković i putnici u "mazdi" Đorđe Simić i Marko Krivokapić.

U prvim veštačenjima utvrđeno je da je vozio "porše" brzinom od 192 kilometra na čas. Ali, kasnije je utvrđeno da je definitivna brzina bil 170,17 kilometara na sat.

Tužilac: Nudili mi mito

Vladimir Vukčević bio je prvi tužilac koji je 1997. godine podigao optužnicu za eventualni umišljaj vozaču „poršea“. Ovaj tužilac, koji je potom bio i prvi tužilac za ratne zločina, 20 godina kasnije pričao je da mu tokom istrage u ovom slučaju nuđen mito od 150.000 nemačkih maraka.

U medijima su se tada pojavile informacije da se Barišić trkao sa drugim automobilom, ali je odbrana na suđenju to uporno negirala. Zato taj drugi vozač nikada nije ni identifikovan. Suđenje, koje je trajlo enormno dugo, na kraju je donelo i presudu krivcu. Barišić je osuđen na devet godina zatvora. Kaznu je potvrdio i Vrhovni sud Srbije.

Jauci preživelih, zvuk brusilica vatrogasne ekipe, trgnuo je iz usnulosti celokupnu javnost. Tada su svi saznali za rulet na točkovima. Po prvi put je otkriveno da je Terazijski tunele jedan od tri ključne tačke ilegalnih trka ili ruleta smrti. Trke su se održavale i na Mirijevskom bulevaru i Bežanijskoj kosi. Posle tragedije u Terazijskom tunelu jedno vreme su vozači ruleta povukli ručnu kočnicu, ali ne dugo. Opklade su im bile preče od ljudskih života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri