JUTKA POD LUPOM ZBOG PLACEVA NA KOPAONIKU: Milutin Jeličić i petoro njegovih bliskih saradnika privedeno u istrazi o zloupotrebi položaja

S. BABOVIĆ

27. 04. 2021. u 21:46

SAMO četiri dana Milutin Jeličić Jutka (59) bio je na slobodi nakon odslužene tromesečne kazne u ćuprijskom zatvoru, zbog krivičnog dela nedozvoljene polne radnje.

ЈУТКА ПОД ЛУПОМ ЗБОГ ПЛАЦЕВА НА КОПАОНИКУ: Милутин Јеличић и петоро његових блиских сарадника приведено у истрази о злоупотреби положаја

Foto: S. Babović

Bivšeg čelnika Opštine Brus i petoro njegovih saradnika uhapsili su u utorak ujutro pripadnici Odeljenja za borbu protiv korupcije MUP Srbije u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

Protiv još dve osobe biće podnete krivične prijave: S. I.(48) zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotreba službenog položaja, koja je trenutno van države, kao i protiv

S. M. (44) iz Smedereva, investitorke čuvenog objekta na Pančićevom vrhu, koja se sumnjiči za falsifikovanje službene isprave, koja je takođe nedostupna organima gonjenja.

Prema saznanjima "Novosti", Jeličić je u utorak oko 9.30 uhapšen i priveden policiji iz svog stana u Beogradu. Kako je predočio MUP, hapšenje je usledilo u nastavku akcije borbe protiv korupcije, a reč je o slučajevima malverzacije na Kopaoniku, o kojima mediji već godinama pišu.

Pored Jutke, "pali" su njegov tadašnji pomoćnik predsednika opštine za ekonomski razvoj i investicije Miloš Azdejković (44), komunalni inspektor Goran Rilak (56), administrativni radnik Milijana Ivezić (56), koja je inače bila radnica u pisarnici, Aranđel Stojković (48), bivši zamenik predsednika Opštine, kao i sekretarka opštine D. K. (42). Nakon saslušanja, Ivezićeva, Rilak i D. K. su pušteni da se brane sa slobode, dok je mera zadržavanja do 48 sati još trajala za Azdejkovića i Stojakovića.

- Sumnja se da je bivši predsednik Opštine Brus, tokom 2017. i 2018. godine, suprotno zakonu, izdavao zaključke na osnovu kojih su fizička lica mogla da postave privremene objekte i priključe ih u Nacionalni park "Kopaonik" na postojeću infrastrukturnu mrežu, čime je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja - navodi se u saopštenju MUP.

Konkretno, Azdejković se sumnjiči da je pomogao Jeličiću u donošenju navedenih zaključaka tako što je posredovao kod komunalnih inspektora, da ne obave inspekcijski nadzor nad privremenim objektima koji su postavljani na teritoriji Nacionalnog parka "Kopaonik". Sumnja se da su ovim radnjama inspektori izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, dok se Azdejković tereti za krivično delo trgovina uticajem.

Da se nešto sumnjivo dešava sa parcelama na Kopaoniku, upozoravano je godinama, a 17. novembra 2020. nova predsednica Opštine Valentina Milosavljević je o tome govorila i na skupštinskoj sednici prilikom osvrtanja na višemilionske dugove zatečene u opštinskom budžetu od prethodne vlasti. Ona je navela da su problemi na Kopaoniku mnogobrojni, od prodaje Bruske kuće i prodaje lokacija za privremeno-postavljene objekte, prijava divlje gradnje...

- Zašto nije donesena odluka o nadoknadama od privremeno postavljenih objekata? Nas pitaju koliko je prilikom prodaje zemljišta direktnom pogodbom to bilo na štetu Opštine, odnosno prodavano ispod tržišne cene - rekla je Milosavljevićeva. - Postoji šest parcela za koje znamo da su donesene odluke Skupštine opštine Brus o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine Opštine neposrednom pogodbom, ali nadležne institucije treba da procene na koji način je prodata ta imovina.

Opštinsko pravobranilaštvo počelo je prošle godine da proverana spornu trgovinu parcelama na Kopaoniku i to, kako se sumnjalo, Jeličićevom kumu M. S. Poseban slučaj, kojim se već dugo bavi kraljevačko tužilaštvo, jeste čuveni Pančićev vrh, gde su prve krivične prijave podnete još pre tri godine. MUP je saopštio da se sumnja da su Jeličić i njegov zamenik (Stojković) u korist 44-godišnje investitorke (prema saznanjima "Novosti", reč je o Snežani Mitković iz Smedereva), prosledili prijavu za legalizaciju objekta na Pančićevom vrhu nadležnom ministarstvu sa neistinitim sadržajem u kome je navedeno da je prijavu za legalizaciju objekta investitorka poslala Opštini Brus 2014, a prijava je podneta tokom 2018. godine. Na ovaj način "dvojac" se sumnjiči da je izvršio krivično delo zloupotreba službenog položaja u saizvršilaštvu.

Stojković je u izjavi medijima rekao svojevremeno da je to zaista njegov potpis na dopisu Ministarstvu, ali da te dokumente nikada ranije nije video. Prema njegovim rečima, potpisao je saglasnost za privremeni objekat na Kopaoniku, na Jutkinu molbu, iz čega, prema njegovim rečima, proizlazi da je bio doveden u zabludu.

"Antidatiranje" zahteva za legalizaciju divlje kafane, koja je prvobitno trebalo da predstavlja skromniji montažni ski-bife od 150 kvadrata u zaštićenoj planinskoj zoni, registrovale su inspekcije Ministarstva građevinarstva još pre četiri godine. Ispostaviće se da je na Kopaoniku podignuta kafana od čvrstog materijala, većih dimenzija, čije rušenje nije bilo izvedeno u dužem periodu usled prebacivnja odgovornosti između dva ministarstva.

UNOSILI NEISTINITE PODATKE

Poslednjim postupanjem MUP obuhvaćena je i Milijana Ivezić, radnica pisarnice, zbog sumnje da je u službene isprave unela podatke neistinite sadržine. Jeličiću ide i na dušu da je izvršio i krivično delo trgovina uticajem tako što je svojoj sekretarici, D. K. naložio da u zapisnik sednice Opštinskog veća naknadno unese neistinite podatke nakon što je tokom inspekcijskog nadzora utvrđeno da je investitor prekoračio površinu objekta. Ona je uhapšena zbog sumnje da je izvršila krivično delo falsifikovanje službene isprave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati