EUROPOL FORMIRAO TIM ZA BORBU PROTIV „BALKANSKOG KARTELA“: Razbijena šifrovana komunikacija kriminalaca, zaplenjeno 12 tona kokaina

Novosti online

02. 09. 2023. u 18:10

EUROPOL je formirao Operativnu radnu grupu "Balkanski kartel" čiji je član i Crna Gora, a radi lakše razmene obaveštajnih podataka kako bi bio zaustavljen međunarodni šverc kokaina.

ЕУРОПОЛ ФОРМИРАО ТИМ ЗА БОРБУ ПРОТИВ „БАЛКАНСКОГ КАРТЕЛА“: Разбијена шифрована комуникација криминалаца, заплењено 12 тона кокаина

Foto: Tviter/ Armada de Colombia

Postojanje te radne grupe potvrđeno je u jučerašnjem saopštenju Europola o zapleni 2,7 tone kokaina kod obala Španije. Radna grupa je formirana nakon što je razbijena šifrovana komunikacija preko posebnih aplikacija Enročet, SKAJ i Anom, piše RTCG.

Grupa je formirana da bi se pružio odgovor na pretnju od balkanskih kriminalaca.

Operativna radna grupa okuplja zemlje iz regiona Balkana, EU i celog sveta, tako da mogu efikasno da ciljaju ove kriminalne mreže pod vođstvom članova koji su blisko povezani sa kriminalnim grupama u regionu.

Otkrivanje tri šifrovana komunikaciona alata koje koriste kriminalci – Enročet, SKAJ i Anom– ukazalo je na rasprostranjenost balkanskih kriminalaca u globalnoj trgovini kokainom i povezanim aktivnostima organizovanog kriminala.

Zamenik izvršnog direktora Europola Žan Filip Lakuf je u maju kazao da je cilj ove grupe potpuna razmena obaveštajnih podataka.

-Sa preko 50 zemalja sa stalnim predstavništvima u Europolu – uključujući sve balkanske zemlje, Europol je mesto gde se takva saradnja može ostvariti. Konstantnom razmenom obaveštajnih podataka i odgovarajućom koordinacijom možemo poremetiti kriminalne mreže, razbiti njihove operacije i učiniti naše zajednice sigurnijim, kazao je Lakuf.

Podsetimo, prošle sedmice viđene su tri velike zaplene kokaina na obali i u vodama blizu Španije. Na različitim brodovima ukupno je pronađeno više od 12 tona te droge. Među uhapšenima su i ljudi iz zemalja regiona, koji su označeni kao članovi takozvanog "Balkanskog kartela".

Iz zemalja Latinske Amerike do Evrope kokain, sudeći prema zaplenama, najčešće stiže u kontejnerima za transport voća. Baš u takvom, i to za prevoz banana, 25. avgusta otkriveno je 9,5 tona droge.

Tu zaplenu španska policija opisuje kao udarac bez presedana za jednu od najvećih svetskih kriminalnih organizacija, a tamošnji mediji tvrde da iza toga stoji takozvani „Balkanski kartel“.

-Zaplena 9,5 tona kokaina je rezultat istrage koja traje od 2018. godine i to je najveća akcija u Evropi od kada se vodi evidencija, rekao je Santos Bernal, policijski komesar pokrajine Kadiz.

Samo dan ranije, u sportskim torbama na jedrilici koja je plovila Atlantikom pronađene su dve tone kokaina.

Prema izveštajima policijskih agencija i nevladinih organizacija, važnu ulogu u ovim kriminalnim operacijama igraju kriminalni klanovi iz Crne Gore.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - U STROJU NAJBOLjIH: "Novosti" na obuci novih pripadnika 72. brigade za specijalne operacije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave