„IZGLEDA KAO BEBA, MALA I NEUHRANJENA“: Komšije u šoku posle otkrića zatočene devojčice (8) u Mirijevu, dete skoro na samrti

N. B. - N. Z.

27. 03. 2023. u 21:30

OSMOGODIŠNjA L. P., koja je pronađena u kadi stana na prvom spratu zgrade u Ulici Ružice Sokić 8 u beogradskom naselju Mirijevo, zapuštena, dehidrirana i neuhranjena, u poslednjem trenutku je izbegla smrt, zahvaljujući prijavi Ivane L. (47) koja je došla u policijsku stanicu na Paliluli da prijavi svog emotivnog partnera i devojčicinog oca Uroša P. (38) za - nasilje.

„ИЗГЛЕДА КАО БЕБА, МАЛА И НЕУХРАЊЕНА“: Комшије у шоку после открића заточене девојчице (8) у Миријеву, дете скоро на самрти

foto: Novosti

Isprebijana i krvava, ona je u subotu inspektorima ispričala da je Uroš pretukao, a usput je pomenula i da se u stanu osumnjičenog nalazi njegova ćerka, prema kojoj se, kako je rekla, ponaša kao da mu je rob.

Nakon te informcije, sudija za prethodni postupak dao je saglasnost Prvom tužilaštvu da izda nalog da se nasilno uđe u stan, jer niko nije otvarao vrata. Kada su dve policajke ušle, zatekle su jeziv prizor. U stanu je bila gomila đubreta, a ono što su ugledale u kupatilu ostaće im u sećanju do kraja života. Devojčica skoro na samrti ležala je u kadi, na kojoj je stajala njena fotografija sa ocem, ali i stranica kartonske kutije u kojem je nekad bila smrznuta pita.

- Devojčica je spasena, a njen otac Uroš je pobegao - rekao nam je sagovornik iz istrage. - Izgledala je kao dete iz Etiopije. Nije mogla ni da govori, veruje se da dugo vremena nije bila napolju. Brzo su je odveli na lekarske preglede. Smeštena je u Dečju kliniku, gde će je detaljno pregledati, pošto je konstatovano da je neuhranjena i zapuštena, a brigu nad njom preuzeo je Dom za nezbrinutu decu. Za njenim ocem raspisana je potraga.

Prema rečima komšija, sa Urošem se niko iz ulaza nije družio, a pre tri godina on je, navodno, bio prijavljen za nasilje nad devojkom koja je bila sa njim u stanu. Kako saznajemo, nikada nije bio prijavljen za nasilje nad detetom, nad kojim je imao starateljstvo, ali komšije kažu da su pozivali policiju jer se iz stana povremeno čuo dečji plač.

PLAKALI I LEKARI

Znali smo da je dete unutra, ali niko nije smeo da ga prijavi. Plašili smo se...Pre dve nedelje smo čuli čudne zvuke, a onda smo videli plavušu kako ide sa masnicama. Bio je mrak, ali mislimo da je to bila Ivana - kažu komšije. - Čuli smo da su dežurni doktori, kada su videli izmučeno dete, redom zaplakali! Da je ostala u tom stanju još samo nekoliko dana, pitanje je da li bi preživela.

- Dete je od rođenja promenilo nekoliko mesta stanovanja, ali i onih koji se staraju o njemu - kaže naš izvor. - Nakon razvoda Uroša od prve supruge, devojčica je najpre dodeljena majci, ali to je kratko trajalo, pošto je ona u međuvremenu bila osuđena na zatvorsku kaznu zbog nasilja prema svojoj majci pre pet godina, koju je nakon svađe gurnula, a nesrećna žena je tom prilikom polomila kuk. Devojčica je potom smeštena u Centar u Zvečanskoj, da bi zatim sud procenio da se otac izlečio od zavisnosti i da je podoban da brine o njoj i dodelio mu starateljstvo, pošto je majka i dalje bila zavisnik, a i bila je u zatvoru uz meru obaveznog lečenja. Trenutno nemamo informaciju gde se ona nalazi, sumnjamo da nije u Srbiji.

Komšije sa kojima smo razgovarali, veruju da su i Uroš i njegova partnerka narkomani, i tvrde da su po njihovom prijavama često dolazili policajci, koji nisu uspevali da uđu u stan, jer im niko nije otvarao vrata. Jedan od dolazaka policije omogućio je Urošu da 2020. godine "pripremi" sebe i ćerku i sam pokuca na vrata Centra za socijalni rad.

PRELOM NOSA

- IVANA L. je došla u policiju sva isprebijana i krvava. Prijavila je da ju je Uroš pretukao, da nasilje traje već neko vreme i da je u stanu izmučena devojčica - kaže naš sagovornik. - Inače, ona je izjavila da ju je Uroš glavom udario u nos i da je tako zadobila prelom, pa je poslata u Urgentni centar na pregled. Strahovala je za svoj život i rekla je da je jedva uspela da pobegne iz stana.

- Zvao je i zakazao sastanak. Došli su doterani i nasmejani, a on je čak dostavio i potvrdu da je zaposlen u jednoj nemačkoj firmi i da ima pristojnu platu - kaže naš izvor. - Tada ništa nije ukazivalo da postoji nešto sumnjivo. Posle toga, nije više bilo nikakvih prijava, pa samim tim i Centar za socijalni rad nije izlazio na teren. Sumnja se da je devojčica žrtva jezivog nasilja poslednje tri godine. Od subote, kada je prijavljen za nasilje, policija ga je tražila na nekoliko adresa, koje je dala njegova sadašnja partnerka, ali zasad ga nisu pronašli ni na jednoj. Na teret mu se stavljaju protivpravno lišenje slobode, zatim zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, kršenje porodičnih obaveza u idnosu na dete i nasilje u porodici.

Prema našim saznanjima, devojčica je iz stana izneta u roze jakni i izdaleka se videlo da je u teškom stanju.

- Nikada ranije nisam videla to nesrećno dete. Izgledalo mi je kao da je beba koliko je mala i neuhranjena - kaže jedna komšinica iz susedne zgrade.

Stan u kojem je pronađena devojčica je zapečaćen i u njega se više ne može ući. Hodnikom zgrade se iz prostorija stana širi neprijatan miris, nalik smradu crkotine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)

ZAPLENA NA GRADINI: Krio  27.5 kilograma marihuane u automobilu