ISTRAŽITELJI ZNAJU KO SU VLASNICI KOKAINA: Pljevljak Gogić tražio „krticu” - evo šta piše u optužnici američke Vlade (FOTO)

Novosti online

01. 11. 2022. u 14:16

BIVŠEG boksera iz Crne Gore Gorana Gogića (43), koji je uhapšen u Americi zbog šverca kokaina vrednog više od milijardu, čeka suđenje u kojem bi mogao da dobije i doživotnu robiju.

ИСТРАЖИТЕЉИ ЗНАЈУ КО СУ ВЛАСНИЦИ КОКАИНА: Пљевљак Гогић тражио „кртицу” -  ево шта пише у оптужници америчке Владе (ФОТО)

Foto: Jutjub printskrin/ MrARENABoxing

Portal PRESS objavljuje detalje američke optužnice (Vladinog memoranduma o pritvoru) protiv Gogića, u kojoj istražitelji navode da imaju „jake dokaze”.

Radi se o sledećim dokazima:

  • 1) nekoliko svedoka saradnika koji su upoznati sa njegovom ključnom ulogom koordinacije članovima posade na brodovima kojima se švercovao kokain, investitorima i opskrbljivačima kokainom iz Kolumbije, i investitorima i vlasnicima kokaina na Balkanu, te radnicima koji su istovarali drogu u Evropi.
  • 2) elektronske komunikacije, među kojima su zapisi sastanaka na kojima su konspiratori razgovarali o tovarima droge, zaplenama i gubicima.
  • 3) same zaplene droge, uključujući i fotografije narkotika, brendirane žigove i pakete, i izveštaje o testovima iz laboratorija.
  • 4) dokumentarne dokaze, uključujući fotografije Gogića na sastancima sa ko-konspiratorima, na kojima se govorilo o švercu narkotika.

Među snimljenim razgovorima su i oni koji se tiču uloge optuženog u operaciji, uključujući i njegove kontakte sa nekoliko kolumbijskih narko-trafikanata koji su ukrcavali drogu na brodove, i oni koji se tiču njegove kontrole u odlukama kako će razne grupe investitora podeliti troškove gubitaka zbog zaplena.

Među snimcima je i diskusija među zaverenicima o sumnjama Gogića i istrazi o „krtici” posle nekoliko zaplena. 

Kako piše u Memorandumu (optužnici), američka Vlada traži da Gogić, koji je od strane federalnih agenata uhapšen na aerodromu u Majamiju 30. oktobra ove godine, u pritvoru čeka suđenje.

Detalji iz Memoranduma Foto: Printskrin

Koristili komercijalne kontejnere na brodovima

Očekuje se da će se Gogić pojaviti pred sudom u Floridi i Vlada će tražiti njegovo dalje zadržavanje u pritvoru zbog opasnosti od bega i na osnovu procene da je opasan po okruženje, te da se transportuje u Njujork kako bi mu se sudilo po optužnici.

Prema navodima dokumenta, ovaj slučaj je nastao opsežnom federalnom istragom o kriminalnim aktivnostima široke međunarodne zavere narko-trafikinga odgovorne za prevoz više tona tovara kokaina.

Optuženi Gogić i njegovi partneri su koristili komercijalne kontejnere na brodovima koji su plovili iz Južne Amerike preko SAD do Evrope kako bi transportovali kokain do kartela na Balkanu.

U koordinaciji sa optuženim, članovi zavereničke grupe su utovarivali kokain na trgovačke brodove noću na pučini u blizini obala i luka Kolumbije, Ekvadora i Perua, sarađujući sa članovima posade koji bi utovarivali pakete sa kokainom sa glisera koji su se približavali brodovima u nekoliko navrata na njihovim putanjama.

Kako je teklo krijumčarenje

Kako bi fizički utovarili kokain, koristili su kranove na brodu i mreže. Kad je kokain ukrcan, članovi posade bi ga sakrili u određene kontejnere za koje su znali da imaju mesta da se u njima sakriju velike količine kokaina, koje su krijumčarili i za koje su napravili falsifikovane pečate za kontejnere.

Kako piše u optužnici, oni su birali određene kontejnere za sakrivanje kokaina na osnovu, delimično, lokacije i orijentacije kontejnera, i njihovog položaja na palubi.

„Ova kompleksna operacija je zavisila od osumnjičenog i njegovih saradnika i toga da su oni imali pristup posadi svakog od brodova, ruti, manifestu, poziciji i podacima o geolokaciji, i znanju o tome koji legitiman teret je prevožen u svakom od kontejnera. Optuženi je koordinirao sa raznim grupama radnika koji su imali pristup lukama u Evropi kako bi u tajnosti pristupili i istovarili kokain iz kontejnera po dolasku u Evropu”, piše u optužnici.

Navodi se da su američki organi reda presreli i zaplenili tri ovakva tovara:

27. februara 2019. godine, navodi se, federalni agenti SAD su zaplenili oko 1.437 kilograma kokaina skrivenog na palubi broda MSC Carlotta u luci u Njujorku.

Dva agenta su se tada ukrcala na plovilo i pretražila zajedničke prostorije, prostorije za osoblje, radne površine i prostore za teret. Oni su obavili i razgovore sa članovima posade, a tokom inspekcije kontejnera otkrili su oko 60 velikih svežnjeva u kontejnerima u kojima se nalazila bela praškasta supstanca.

U svakom svežnju nalazila su se dva velika paketa, svaki zavijen u nekoliko omotača plastike i gume. U svakom paketu nalazilo se nekoliko „cigli” bele praškaste supstance. Laboratorijskim testiranjem potvrđeno je da je reč o kokainu. Agenti su takođe otkrili i lažni pečat za kontejner.

„18. marta 2019. federalni agenti su zaplenili oko 537 kilograma kokaina skrivenog na palubi broda MSC Desiree u luci u Filadelfiji. Tri agenta su se ukrcala na brod, pretražila prostorije, ispitali radnike, i nekoliko sumnjivih kontejnera je iskrcano i ispitano. U jednom posebno sumnjivom kontejneru bilo je skriveno 13 crnih vreća, povrh legitimnog tereta. Upotrebljeni su psi tragači, koji su potvrdili prisustvo kokaina, a agenti su onda skenirali i transportovali kontejner na dalju inspekciju, tokom koje je potvrđeno prisustvo „cigli” kokaina u vrećama. Oni su takođe tu otkrili i lažni pečat”, piše u memorandumu.

Najveća zaplena kokaina desila se 2019. godine

Najveća zaplena kokaina, navodi se, desila se 19. juna 2019. godine, kada su agenti zaplenili 17.956 kilograma kokaina na palubi broda MSC Gayane, u Filadelfiji.

Četiri agenta su se ukrcala na brod i pretražila zajedničke prostorije, prostorije posade, radne površine i prostorije za teret. Oni su ispitali i članove posade. Agenti su tokom inspekcije pronašli anomalije na nekoliko sigurnosnih pečata kontejnera.

Pošto su otvorili sumnjive kontejnere, videli su u sedam kontejnera bale i vreće karakteristične za švercovanje narkotika. Ovi kontejneri su iskrcani i ispitani, i utvrđeno je da se u njima nalazilo 17.956 kilograma kokaina.

„Takođe je pronađena crna plastična kesa sa oko 48.000 evra i dolara. Nekoliko članova posade je uhapšeno i procesuirano u Pensilvaniji zbog distrubucije narkotika. Zaplena kokaina sa MSC Gayane, vrednog više od milijardu dolara, bila je jedna od najvećih u istoriji SAD.

Organi reda su zaplenili i određene količine kokaina u vezi sa ovom grupom u Panami, Peruu i u Holandiji”, piše u dokumentu.

Kad je reč o Gogićevoj ulozi u ovoj kriminalnoj aktivnosti, piše sledeće:

„On je nadgledao logistiku za dobijanje kokaina iz Južne Amerike i prevoz u Evropu preko SAD. Osumnjičeni je koordinirao sa:

  • a) članovima posada pomorskih trgovačkih plovila koji su transportovali kokain
  • b) narkotrafikantima u Kolumbiji koji su nadgledali i upravljali izvorima kokaina i posadom glisera koja je fizički utovarivala kokain
  • c) radnicima na dokovima u Evropi koji su primali pošiljke kokaina kad je on stigao i iskrcavali ih sa brodova.

Osumnjičeni je izvršavao ova krivična dela u svoju ličnu korist i u korist balkanskih kartela, za koje je švercovao kokain.

Svaka od tri zaplene nosi pretnju minimalnom kaznom od 10 godina u zatvoru, a moguća je i doživotna robija.

Optuženi je građanin Crne Gore bez legalnog imigracionog statusa u SAD, nikad pre nije putovao u SAD, i uhvaćen je na izlasku iz SAD za Švajcarsku. Istražitelji navode da nema drugih veza sa SAD.

PRESS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!