VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO: Krivična prijava protiv doktora klinike "Balans Medika"

J.D.LJ.

11. 08. 2022. u 12:45

VIŠEM javnom tužilaštvu u Beogradu dostavljena krivična prijava Republičkog zdravstvenog inspektora protiv doktora Slaviše Đ. zaposlenog u subjektu "Balans Medika".

ВИШЕ ЈАВНО ТУЖИЛАШТВО: Кривична пријава против доктора клинике Баланс Медика

Foto Tanjug

Višem javnom tužilaštvu u Beogradu dostavljena krivična prijava Republičkog zdravstvenog inspektora protiv doktora Slaviše Đ. zaposlenog u subjektu "Balans Medika" kao i NN iz Gradskog zavoda za urgentnu medicinu i NN lica Instituta za ortopediju "Banjica". 

Uz krivičnu prijavu dostavljena su i druga obaveštenja koja se tiču dozvola i licenci za rad, utvrđena tokom sprovedenog inspekcijkog nadzora, od strane Odeljenja zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja.

Prema podacima Lekarske komore Srbije doktor Slaviša Đ. poseduje licencu kao specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, a prema podacima Ministarstva zdravlja ne poseduje dozvolu za obavljanje metoda komplementarne medicine, odnosno hiroprakse, shodno važećim podzakonskim aktima koji regulišu ovu oblast. 

Prema podacima Odeljenja zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja, "Balans Medika" od 15. juna 2007. godine ne poseduje rešenje Ministarstva zdravlja za obavljanje zdravstvene delatnosti. 

U aktuelnoj bazi Agencije za privredne registre na istoj adresi upisano je "Kim Extrade doo Beograd - Ogranak Balans Medika Beograd", šifra i naziv delatnosti - Delatnost nege i održavanja tela. 

Zdravstvena inspekcija je podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv subjekta "Balans medika", kao i protiv zdravstvenih radnika koji su pružali zdravstvenu zaštitu u tom subjektu, a izrekla je i zabrane oglašavanja i obavljanja zdravstvenih usluga i delatnosti "Kim Extrade doo Beograd-Ogranku Balans Medika". 

Tužilaštvo podseća da je 11. jula obavešteno da je 24. marta ove godine u 16:40 časova iz privatne klinike “Balans medika” u Beogradu kolima Hitne pomoći na Institut za ortopediju na Banjici prevezen muškarac M.Đ. (58) koji je u Balans Mediki bio na tretmanu radi nameštanja prvog vratnog pršljena (”atlasa”).

Tokom tretmana se ukočio i nije više mogao da se kreće, a potom mu je na Institutu konstatovana fraktura 1. vratnog pršljena usled čega je ostao nepokretan i odmah je uveden u veštačku komu.

M.Đ. je preminuo u subotu, 9. juna na Institutu za ortopediju.

Odmah po prijemu obaveštenja o smrti pacijemta, Više javno tužilaštvo u Beogradu dalo je nalog da se obavi obdukcija, a potom i nalog da Ministarstvo zdravlja obavi neophodne provere.

Po dobijanju obdukcionog nalaza, tužilaštvo će naložiti i sudsko-medicinsko veštačenje i eventualno druge provere pre donošenja javnotužilačke odluke u ovom slučaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

ZMIJA UJELA BEBU: Sakrila se među igračke, pa napala - zastrašujuć slučaj u Tenesiju