OD NEMACA SE ČEKA DOKUMENTACIJA: Ni posle 18 meseci od pljačke juvelirnice u Diseldorfu nije okončana istraga

N. BIJELIĆ

27. 06. 2022. u 08:51

ODLUKOM Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, Aleksandru Jakšiću (52) i Sretenu Škundriću (53), osumnjičenima da su 14. decembra 2020. opljačkali juvelirnicu u Diseldorfu, produžena je mera zabrane napuštanja teritorije Srbije.

ОД НЕМАЦА СЕ ЧЕКА ДОКУМЕНТАЦИЈА: Ни после 18 месеци од пљачке јувелирнице у Диселдорфу није окончана истрага

Policija odvozi kola posle pljačke, Foto Printskrin

Jakšiću je naloženo da se svakog 1. i 15. u mesecu javlja u Policijsku stanicu Zemun, a Škundriću u Mionici.

Oni su uhapšeni u Beogradu nedelju dana nakon što su, kako tvrdi Tužilaštvo za organizovani kriminal, počinili pljačku, a lisice na ruke tada su stavljene i poznatom beogradskom zlataru Nebojši Bojoviću i njegovom kolegi Nebojši Strugaru.

Istraga, koja je započela pre 18 meseci, kako saznajemo i dalje traje. Prema informacijama koje smo dobili, TOK je putem međunarodne pravne pomoći zatražio od Nemaca da im se dostavi određena dokumentacija, koja im još nije stigla. Kako su "Novosti" objavile pre godinu dana, prema nezvaničnim informacijama, naši istražni organi su, između ostalog, zatražili da se utvrdi da li na mestu pljačke postoje neki DNK tragovi pljačkaša, što bi umnogome pomoglo u rasvetljavanju čitavog ovog slučaja.

Prema tvrdnjama TOK, Jakšiću i Škundriću je u izvršenju krivičnog dela za koje se terete, pomagao zasada nepoznati muškarac. Nemački mediji su preneli da su automobilom "opel vektra" pljačkaši, za koje se tvrdi da su pripadnici "Pink pantera", uleteli u Tržni centar u Ulici Kenigsejl i polupal izlog. Iskoristivši haos koji je nastao, pokupili su 41 sat marke Breguet, ali i jednu narukvicu iz vitrina i pobegli. Njihova vrednost procenjuje se na oko tri miliona evra.

Kako je nakon hapšenja u Beogradu saopštilo Tužilaštvo, Strugar, koji je označen kao organizator grupe, po prethodnom dogovoru sa Bojovićem, organizovao je Škundrića i Jakšića i oni su se, prema prijavi, u decembru 2020. uputili ka Nemačkoj, odakle su se vratili nedelju dana kasnije. Policija je, prema saopštenju, privela Strugara kada je sedam satova predao Bojoviću radi dalje prodaje i od koga su oni oduzeti. Na Strugarevoj ruci, kako se tvrdilo, bio je jedan sat, dok su pretresom njegovog stana pronašli još 33 komada.

Sva četvorica osumnjičenih puštena su iz pritvora nakon šest meseci, pošto u tom roku nije bila okončana istraga i podignuta optužnica.

Po izlasku iz pritvora Bojović je dao intervju u kojem je, između ostalog, naveo da mu je satove dao jedan prijatelj, kako bi utvrdio njihovu autentičnost. Kazao je da je uhapšen na putu, gde je trebalo da ih analizira, posle čega bi mu izdao sertifikat. Da su satovi neregularni, kako kaže, saznao je u pritvoru.

- Ne bih rizikovao reputaciju i karijeru bez ijedne mrlje zbog neke robe koja je iz neregularnog dela. Šest meseci sam bio u pritvoru, a sada se branim sa slobode iako sam nedužan, ali verujem da će pravda pobediti - rekao je Bojović.

SATOVI VRAĆENI VLASNIKU

DRŽAVNO tužilaštvo iz Diseldorfa je naložilo da se svi pronađeni satovi vrate vlasniku i, nakon svih istražnih radnji koje su obavljene u Srbiji, to je i učinjeno pre oko godinu dana - navodi izvor "Novosti". - U tom smislu, juvelirnica je obeštećena, odnosno nije ni na kakvom gubitku. I da ti satovi nisu nikada pronađeni, oni su osigurani, tako da svakako ne bi trpeli štetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)