UDARNA PESNICA RUSKIH PVO SNAGA: "Tor" krstari po ledu, jedinstveno oružje izuzetne moći (FOTO)

Novosti online

14. 01. 2022. u 10:05

PVO JEDINICE Ruskih oružanih snaga izvele su velike vežbe u Podmoskovlju, i pokazale šta može sistem Tor-M2 kojim su naoružani.

УДАРНА ПЕСНИЦА РУСКИХ ПВО СНАГА: Тор крстари по леду, јединствено оружје изузетне моћи (ФОТО)

Foto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Sistem je počeo da se proizvodi 1975. godine, a uveden je u naoružanje Sovjetskog Saveza 1986. godine. Konstruisan je u Naučno-istraživačkom elektro-mehaničkom institutu iz Moskve.

Bio je napravljen za zaštitu vojnih i infrastrukturnih objekata na taktičkom nivou. Skoro odmah je počelo da se radi na modernizaciji projekta. Sledeća faza razvoja porodice protivavionskih raketnih sistema bilo je vozilo nove generacije „Tor M2“ koji je isporučen ruskoj vojsci 2016. godine.

Predviđen je za uništavanje aviona, helikoptera, aerodinamičkih dronova, navođenih raketa i drugih elemenata visoko preciznog oružja koje leti na srednjim, malim i izuzetno malim visinama. Sistem je opremljen sa 16 protivavionskih raketa vertikalnog lansiranja sa dometom do 12 kilometara.

Glavni konstruktor biroa „Vimpel“ Viktor Jelecki ukazao je na visoku efikasnost sistema „Tor M2“ prilikom korišćenja rakete 9M338K.

- NJen domet omogućava sistemu "Tor M2" da pokriva trupe u dužini od 20 kilometara. U tom sektoru obaramo sve što se pomera, uključujući mete malih dimenzija, mete koje dobro manevrišu i brze mete. Tamo gde smo pre morali da rasporedimo dva borbena vozila, sada je dovoljno jedno, rekao je Jelecki, istakavši da je "Tor M2" jedini sistem PVO u svetu koji može da gađa tokom marša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)