UZGOJ SVINJA NA IVICI OPSTANKA: Udruženje poljoprivrednika iz Sremske Mitrovice upozorava na teško stanje u stočarstvu

J. Su.

06. 05. 2021. u 13:17

UZGAJIVAČI svinja u Srbiji upozoravaju da je ova grana stočarstva pred gašenjem! Jedan od velikih krivaca za ovakvu situaciju, kako tvrde, jeste ogroman uvoz. Tako je Srbija od izvoznika svinjskog mesa, postala njegov uvoznik.

УЗГОЈ СВИЊА НА ИВИЦИ ОПСТАНКА: Удружење пољопривредника из Сремске Митровице упозорава на тешко стање у сточарству

Foto AP

Stočari okupljeni u Udruženju poljoprivrednih proizvođača Sremska Mitrovica, poslali su apel nadležnima u Srbiji da pod hitno ponište odluku o povlačenju 15.000 tovnih svinja od skladištara Direkcije za robne rezerve, jer postoji višak od oko 90.000 tovljnika koje nemaju kome da prodaju. Uz to, traže i da se stopira svaki dalji uvoz živih svinja i svinjskog mesa.

- Tražimo da država otkupi najmanje 30.000 tovljenika prve klase, po ceni od 210 dinara za kilogram, kako bi na taj način pokrenula tržište - kazao je Zlatan Đurić, predsednik Udruženja.

- Imamo nekontrolisan uvoz svinja i svinjskog mesa. Samo je od početka ove godne uvezeno više od 150.000 tovljenika, a pred vaskršnje praznike oko 3.500 tona svinjskog mesa iz EU.

ZARADA

PRE tri decenije Srbija je bila izvoznik svinjskog mesa sa 762 miliona dolara godišnje. Uzgajivači svinja upozoravaju i na velike zarade klaničara. Mesecima su unazad kupovali tovljenike po niskim cenama, a but prodavali po 550 dinara za kilogram.

To odgovara samo uvozničkom lobiju. Uz sve to, klaničari su u radnjama podigli cene svinjskog mesa na 550 dinara po kilogramu, iako su kupovali žive svinje po bagatelnim cenama.

Prema rečima Đurića, ne treba zaboraviti ni svakodnevni rast cena žitarica, koji se neće zaustaviti. Za kukuruz se sada nudi, iako setva nije ni završena, više od 20 dinara za kilogram. Zrno soje se plaća i 85 dinara po kilogramu.

- Sa ovakvim cenama žitarica, koje su glavni inputi u ishrani svinja biće neodrživa svaka proizvodnja, bez dva evra po kilogramu - smatra Đurić.

Kako nam je ispričao Branislav Gulan, agroanalitičar, pre dve godine je na uvoz zamrznutog svinjskog mesa potrošen 71, a prošle 58 miliona dolara.

Pre nešto više od dve nedelje, cena tovljenika je počela da raste. Posle skoro pola godine, sa nekih 110 dinara za kilogram, klaničari su počeli da plaćaju 160. Stočari su i tada rekli da sa tom cenom ne mogu da podmire ni najosnovnije troškove proizvodnje.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

LAŽNI KLIČKO: Dipfejk tehnologija nasamarila evropske zvaničnike