DOGOVOR NA VIDIKU? Održan sastanak frilensera u Vladi, zakon će razdvojiti kladioničare i one koji daju onlajn časove

J. Subin

18. 01. 2021. u 20:00

ČINI se da će doći do dogovora između predstavnika Udruženja radnika na internetu i države Srbije.

ДОГОВОР НА ВИДИКУ? Одржан састанак фриленсера у Влади, закон ће раздвојити кладионичаре и оне који дају онлајн часове

Frilenseri će biti u radnoj grupi za izradu novog zakona / Foto Tanjug

Posle današnjeg sastanka, sa premijerkom Srbije Anom Brnabić i ministrom finansija Sinišom Malim, koji je trajao više od dva sata, dogovoreno je da će se pregovori oko plaćanja poreza preseliti tokom sledeće nedelje u Poresku upravu, gde će nadležni pokušati da reše slučajeve, od pojedinačnog do opšteg. Krajnji cilj će biti izrada novog zakona, koji će regulisati ovu oblast. To će biti posebno pravno rešenje, i radnicima na internetu je ponuđeno mesto u radnoj grupi za pisanje tog zakona o nestandardnim oblicima rada.

Kako su "Novosti" nezvanično saznale, postoji mnogo različitih kategorija frilensera, koje treba razdvojiti, kako se ne bi ugrozile "socijalne" kategorije. Da se definišu kategorije, kako bi se održao poreski sistem, ali i pomoglo onima koji su stvarno u problemu. Rezultat sastanka je taj da su svi otvoreni za razgovore, jer ne treba u istom "košu" da budu oni koji se klade preko interneta i oni koji možda daju časove jezika. A, kako bi se problem sistemski rešio, u načelu postoji ideja da se uradi novi zakon, koji će regulisati rad frilensera u Srbiji.

Do razgovora između Udruženja i predstavnika države došlo je posle protesta, koji je bio održan u subotu. Kako je tada izjavio predsednik Udruženja Miran Pogačar, radnici na internetu su saglasni sa stavom države da porez treba da se plaća, ali i da ta naplata treba da krene od novog zakona, a ne retroaktivno.

- Kada se budu definisala pravila, tada treba da počne i naplata - izjavio je Pogačar. - To nije urađeno poslednjih 20 godina, samim tim ne treba ni država da traži od nas ono što nije uspela da organizuje i uradi.

Inače, frilenseri u Srbiji već dva meseca vode bitku sa Poreskom upravom i Ministarstvom finansija oko primene Zakona o porezu na dohodak građana i tvrde da nije u redu da budu oporezovani retroaktivno. Mnogi su prethodnih nedelja dobili i po nekoliko hiljada evra poreza na naplatu što oni, kako kažu, ne mogu i ne žele da plate.

RAZLIČITA ZANIMANjA

U Srbiji ima više od 100.000 frilensera. Naša zemlja je u decembru 2018. godine bila na 10. mestu u svetu, a na četvrtom u Evropi po broju radnika na internetu, navodi se na sajtu Udruženja.

Kako kažu, bave se najzrazličitijim zanimanjima - programiranjem, pisanjem, prevođenjem, podučavanjem, dizajnom, administracijom, istraživanjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna