AKO IMATE OVE NOVČANICE POŽURITE U MENJAČNICU: Uskoro prestaju da važe, oglasila se Narodna banka Srbije

Novosti online

20. 12. 2020. u 17:08

NACIONALNA banka Švajcarske najavila je na svom zvaničnom sajtu da će u prvoj polovini 2021. povući iz opticaja novčanice osme serije franka.

АКО ИМАТЕ ОВЕ НОВЧАНИЦЕ ПОЖУРИТЕ У МЕЊАЧНИЦУ: Ускоро престају да важе, огласила се Народна банка Србије

Foto: P. Milošević

One su puštene u opticaj u periodu od 1995. do 1998. godine, a tačan datum povlačenja ovih banknota biće najavljen dva meseca ranije.

Tim povodom oglasila se i Narodna banka Srbije koja je građanima preporučila da novčanice osme serije švajcarskog franka polože kod banaka na deviznu štednju, prodaju ih za dinare, konvertuju u neku drugu valutu ili zamene za opticajne novčanice franka devete serije koja je puštena u periodu od 2016. do 2019. godine.

NBS savetuje da se to uradi što pre, jer će banke i ovlašćeni menjači prestati sa otkupom "švajcaraca" osme serije i pre nego što oni zaista postanu vanopticajni.

Kako je saopšteno iz centralne banke, ovlašćeni menjači i poslovne banke postupaju na ovaj način jer je i njima potrebno vreme da izvrše prodaju novčanica koje postaju vanopticajne inostranim bankama.

Zamena ovih novčanica, nakon što prestanu da budu zakonsko sredstvo plaćanja, biće moguća bez vremenskog ograničenja na šalterima Nacionalne banke Švajcarske u Bernu i Cirihu ili putem slanja poštom toj banci.

Iz NBS napominju da se kod Nacionalne banke Švajcarske na isti način može zameniti i šesta serija, koja je povučena iz opticaja 1. maja 2000. godine, dok je sedma serija rezervna i nikada nije ni puštena u opticaj.

Razlog povlačenja iz opticaja osme serije "švajcaraca" je unapređenje zaštitnih elemenata novčanica koje je realizovano u devetoj seriji, čime se one efikasnije štite od falsifikovanja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)