SASTANAK GUVERNERA ZA MEĐUNARODNO PORAVNANJE: Tabaković učestvovala na video-konferenciji

B. Ca.

09. 11. 2020. u 13:00

GUVERNER Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković učestvovala je danas putem video-konferencije na Sastanku svih guvernera Banke za međunarodna poravnanja.

САСТАНАК ГУВЕРНЕРА ЗА МЕЂУНАРОДНО ПОРАВНАЊЕ: Табаковић учествовала на видео-конференцији

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Na sastancima guvernera centralnih banaka, članica-akcionara Banke za međunarodna poravnanja, svakog drugog meseca, razmatraju se aktuelne teme iz međunarodnog bankarstva i finansija.

Na poslednjem sastanku predstavljeni su rezultati ankete koju je sproveo Komitet "Irving Fišer", u kojoj se više od 80 ods obanketiranih centralnih banaka izjasnilo da koristi velike količine podataka i mašinsko učenje u različitim oblastima, uključujući ekonomska istraživanja, sprovođenje monetarne politike i očuvanje finansijske stabilnosti.

Guverneri su diskutovali i o iskustvima centralnih banaka u korišćenju velikih količina podataka prilikom donošenja odluka, o načinima za prikupljanje i obradu podataka, kao i o mogućnostima za razvoj međunarodne saradnje centralnih banaka po ovom pitanju.

- Prikupljanje velikih skupova podataka iz alternativnih izvora otvara nove mogućnosti, ali nikada ne umanjuje vodeći značaj koji za centralne banke imaju redovni zvanični podaci izrađeni u skladu s najvišim standardima - ocenila je guverner Tabaković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)