SMETA IM SRPSKI BIZNIS: Petar Matijević bi da kupi Agro-Tovarnik, Hrvatska negoduje

Beta

08. 09. 2020. u 22:15

SRPSKI biznismen Petar Matijević, najveći zemljoposednik u Hrvatskoj, planira da kupi preduzeće Agro-Tovarnik u Tovarniku.

СМЕТА ИМ СРПСКИ БИЗНИС: Петар Матијевић би да купи Агро-Товарник, Хрватска негодује

Foto: Arhiv VN

Tako bi imao u vlasništvu 3.350 hektara hrvatskih oranica koje se prostiru od međudržavne granice kod Šida pa sve do Vinkovaca i Osijeka, piše danas portal Agrosmart.

Matijević, vlasnik istoimene industrije mesa i grupacije koja ima preko 70 preduzeća i 30.000 hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, poslao je menadžmentu Agro-Tovarnika ponudu za kupovinu ove firme, to jest udela koje imaju direktor i radnici ovog preduzeća. Ponudu je dala Matijevićeva firma registrovana u Hrvatskoj.

Ovaj dopis doveo je do negodovanja menadžmenta Agro-Tovarnika, hrvatskih biznismena i Hrvatske poljoprivredne komore koja je pozvala premijera Andreja Plenkovića da hitno dođe u Osijek, zaustavi prodaju tovarničkog preduzeća i spreči mogućnost da srpski biznismen dođe u posed oranica.

Kako je preneo Hrvatski radio, glas su digli i članovi Hrvatske demokratske zajednice Andreja Plenkovića zabrinuti zbog prodaje zemlje i ćutanja županijske vlasti.

MATIJEVIĆ: SEJANjE STRAHA I TEORIJA ZAVERE

U izjavi za Agrosmart Petar Matijević je naglasio da je Hrvatska slobodna i pravno regulisana država i da nikoga u njoj ne bi smela da uznemiri dostojna ponuda za kupovinu bilo kog pravnog lica, uključujući Agro-Tovarnik.

"Sejanje straha i zagovaranje teorije zavere usmerene protiv istočne Hrvatske samo je u umovima pojedinaca koji su vođeni isključivo svojim interesima. Zašto bi neko poput gospodina Kneževića odbio ponuđenu dvostruko veću platu nego što zarađuje u postojećoj kompaniji ako nema dodatnih razloga i interesa za koje mali sudionici ne znaju", rekao je Matijević.

"Zakon o poljoprivrednom zemljištu ne štiti porodice koje su preživele domovinski rat i tu ostale, zašto se o njima prvenstveno ne vodi računa u prodaji zemljišta", naveli su iz Hrvatske poljoprivredne komore, uz poziv premijeru i resornim ministrima da se uključe u ovaj slučaj.

Prema informacijama koje su dostupne Agrosmartu, Matijević je ukupno za Agro-Tovarnik spreman da plati deset miliona evra. Svaki deoničar bi za jedan odsto udela dobio 100.000 evra. To je izuzetna ponuda za sve koji imaju udeo u preduzeću iz Tovarnika, a njih je oko 70.

Agro-Tovarnik je privatna firma osnovana 2000. godine. Uzgaja žitarice, uljarice i šećernu repu i ima veoma razvijenu ratarsku kooperaciju. U poslednjih nekoliko godina ulaže dosta u povrtarstvo i voćarstvo, naročito u zasade višanja.

U vlasništvu Agro-Tovarnik ima 1.300 hektara obradivog poljoprivrednog zemljišta, a u zakupu još oko 1.900 hektara. Osim toga, u kooperaciji sa ratarima u Vukovarsko-sremskoj županiji obrađuje 5.200 hektara.

Prema saznanjima Agrosmarta, mnogi vlasnici akcija su voljni da svoj deo u Agro-Tovarniku prodaju Petru Matijeviću, jer među njima ima i onih sa šest odsto udela akcija pa bi prodajom zaradili oko 600.000 evra.

Komentarišući namere Petra Matijevića direktor Agro-Tovarnika Miroslav Knežević izjavio je za HRT da u ovom momentu ne postoji spremnost vlasnika na prodaju. Kazao je i da je Agro-Tovarnik nedavno preuzeo firmu Arator sa hiljadu hektara vlastite zemlje, što po njemu najviše zanima srpskog biznismena.

"Za dve godine Matijević bi vratio uloženo jer mi poslujemo veoma dobro. Mi to 15 godina držimo pod kontrolom, tu široku vlasničku strukturu. Isplaćujemo dividendu, ljudi su zadovoljni i niko sa strane ne može ući u vlasničku strukturu. Ne može Matijević da kupi tvrtku koja nije na prodaju", rekao je Knežević.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum