UVODE SE NOVA PRAVILA ZA VOZAČE: Ovi automobili dobijaju novi uređaj koji će postati sastavni deo opreme

Novosti online

25. 06. 2024. u 10:58

DA bi se ubuduće rekonstruisale nezgode i analizirali bezbednosni sistemi u automobilima, nova vozila od 7. jula moraju da imaju crnu kutiju. Sačuvani podaci mogu da se koriste protiv vozača u slučaju sumnje da je izazvao nesreću.

УВОДЕ СЕ НОВА ПРАВИЛА ЗА ВОЗАЧЕ: Ови аутомобили добијају нови уређај који ће постати саставни део опреме

Foto EPA

Crna kutija, nazvana Event Data Recorder (EDR), jeste elektronski uređaj koji beleži određene podatke u vozilu pre, tokom i posle nesreće i može pomoći u analizi nezgoda.

U načelu, sačuvane informacije pripadaju vozaču ili vlasniku vozila. Teoretski, međutim, EDR podaci mogu se pregledati i tokom poseta radionici ili tehničkih pregleda. Crna kutija u automobilima može da se poredi sa crnom kutijom u avionima.

Trajno beleži podatke poput položaja i brzine vozila i registruje aktivaciju sistema za pomoć u vožnji. Crna kutija ne može da se deaktivira, budući da je ona vrlo složen sistem s mnogo senzora, koji je ugrađen kao standardna oprema.

Stoga, kutija ne može ni naknadno da se ugradi u vozilo.

EVROPSKI PARLAMENT

Praveći analogiju sa sličnim uređajem (koji je inače narandžaste boje) u avionima, već je odomaćen naziv 'crna kutija'.

Uvođenje ovog EDR sistema 'zakazano' je 7. jula 2022. kada su u Evropskom parlamentu usvojili 'General Safety Regulation' (GSR), opšta načela o bezbednosti sa ciljem da do 2030. smanje broj nastradalih u saobraćajnim nesrećama…

(HAK revija)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?