RUSKI ODGOVOR NA ZAPLENU IMOVINE: Sud u Sankt Peterburgu zaplenio imovinu italijanskog "UniKredita" vrednu 463 miliona evra

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 05. 2024. u 18:51

SUD u Sankt Peterburgu zaplenio je imovinu vrednu 463 miliona evra koja pripada italijanskom "UniKreditu", drugom najvećem evropskom zajmodavcu u Rusiji.

РУСКИ ОДГОВОР НА ЗАПЛЕНУ ИМОВИНЕ: Суд у Санкт Петербургу запленио имовину италијанског УниКредита вредну 463 милиона евра

Foto: Epa

Kako objašnjava "Fajnenšel tajms", zaplena je jedna od najvećih od početka Specijalne vojne operacije i povlačenja zapadnih banaka iz Rusije.

Zaplenjena suma je ekvivalentna oko 4,5 odsto imovine "UniKredita" u zemlji, prema poslednjem finansijskom izveštaju glavne ruske podružnice banke. Zamrznuta sredstva obuhvataju akcije u podružnicama "UniKredita" u Rusiji, kao i akcije i fondove koje banka poseduje.

Potez je usledio nakon što je "Rushimaljans", podružnica "Gasproma" tužio "UniKredit" i zatražio od grupe da plati bankarske garancije u skladu sa ugovorom sa nemačkom inženjerskom kompanijom "Linde".

"Rushimaljans" je operater fabrike za preradu gasa i proizvodnih pogona za tečni prirodni gas u okolini Sankt Peterburga. U julu 2021. godine potpisao je ugovor sa "Lindeom" za projektovanje, nabavku opreme i izgradnju kompleksa. Godinu dana kasnije, "Linde" je obustavio rad zbog sankcija EU.

Ruska kompanija se tada obratila bankama koje su garantovale dogovor i koje su odbile da ispune svoje obaveze jer bi "plaćanje ruskoj kompaniji moglo da bude kršenje evropskih sankcija", navodi se u podnesku kompanije sudu.

Pored "UniKredita", na listi žiranata su bile "Dojče bank", Komercbank", "Bajeriš Landesbank" i "Landesbank Baden-Vurtemberg", protiv kojih je "Rushimaljans" takođe podneo tužbe.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDER: let SU-25 u borbenim misijama iznad zone sukoba u Ukrajini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!