"OBLAČENJE" ZGRADA ŠTEDI 35 ODSTO ENERGIJE: Do sada se prijavilo više od 1.300 stambenih zajednica za energetsku sanaciju

Elena Božić Talijan

02. 02. 2024. u 12:36

ZAMENOM stolarije, izolacijom zidova i krovova smanjuje se potrošnja energije, zimi za grejanje, a leti za hlađenje. U resornom ministarstvu kažu da se za energetsku sanacija zgrada koje su priključene na sistem daljinskog grejanja, do sada prijavilo više od 1.300 stambenih zajednica u 15 gradova i opština u Srbiji. Najviše prijavljenih je u Beogradu, oko 1.000 zgrada. Javni pozivi su okončani u 11 lokalnih samouprava, dok se u Kraljevu i Nišu završava 8. februara, a u Čačku i Novom Sadu 19. februara.

ОБЛАЧЕЊЕ ЗГРАДА ШТЕДИ 35 ОДСТО ЕНЕРГИЈЕ: До сада се пријавило више од 1.300 стамбених заједница за енергетску санацију

FOTO: Grad Zrenjanin

Ministarstvo energetike u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) realizuje projekat, vredan 64,5 miliona evra, u kojem će biti sanirano 500 stambenih objekata, odnosno milion metara kvadratnih. Time će ove zgrade smanjiti potrošnju i preći na naplatu grejanja po utrošku. Planirano je da prvi radovi započnu u aprilu naredne godine, a okvirni rok za završetak je druga polovina 2026. godine.

Kako u razgovoru za "Novosti" objašnjava pomoćnica ministarke energetike Maja Vukadinović, kriterijumi za odabir zgrada koje će ući u ovaj program definisani su u samom javnom pozivu, a pre svega se boduje specifična potrošnja energije. To znači, kako dodaje, da će prednost imati zgrade koje imaju najlošije energetske karakteristike i koje će imati najviše koristi od sanacije i prelaska na naplatu po potrošnji, odnosno ostvariće najveće uštede. Ona ističe da će efekti biti višestruki.

- Nakon energetske sanacije očekivano je smanjenje potrošnje energije za više od 35 odsto, uz dodatne uštede energije za hlađenje leti, kao i smanjenje emisije ugljen-dioksida od 20.000 tona godišnje - ističe Vukadinovićeva. - Takođe, benefit je i prelazak na naplatu po potrošnji i ugradnja termostatskih ventila, čime sam vlasnik stana utiče na potrošnju energije za grejanje zimi. Povećava se i vrednost nepokretnosti, smanjuju se troškovi održavanja, a poboljšaće se i vizuelni izgled zgrada.

Bespovratnim sredstvima iz programa, kako dodaje, pokrivaju se troškovi pripreme tehničke dokumentacije, kao i 50 odsto vrednosti investicije.Ona objašnjava da će preostalih 50 procenata građani otplaćivati kroz račune za grejanje.

- Njihovi računi će u periodu otplate biti isti ili neznatno viši u odnosu na postojeće - kaže Vukadinovićeva. - Dakle, građani neće ove investicije morati da finansiraju iz sopstvenih sredstava ili uzimanjem kredita, već će ih praktično otplatiti kroz uštede koje proističu iz manje potrošnje energije za grejanje.

SKORO POLOVINU POTROŠE DOMAĆINSTVA

U finalnoj potrošnji energije u Srbiji domaćinstva učestvuju sa oko 40 odsto, pa je smanjenje potrošnje kod njih jedna od ključnih mera za ostvarivanje naših strateških ciljeva u delu povećanja energetske efikasnosti - ističe Maja Vukadinović. - Stambene zgrade priključene na sistem daljinskog grejanja, koje su izgrađene pre nekoliko decenija, i u koje u međuvremenu nije dovoljno ulagano su veliki potrošači energije i upravo njima pokušavamo da pomognemo da smanje potrošnju.

Govoreći o daljem postupku izbora zgrada koje će učestvovati u programu, ona kaže da će se nakon zatvaranja javnih poziva, sačiniti prva rang lista zgrada i na osnovu tih podataka će biti izrađena studija izvodljivosti, koja bi trebalo da bude završena do oktobra.

- Ova studija će, između ostalog, uključiti energetske preglede odabranih zgrada sa izradom predmera i predračuna radova, zatim tehničko-ekonomsku i pravnu analizu koje će definisati korake u daljoj realizaciji projekta, kao i detaljne ponude pojedinačnim skupštinama stanara za energetsku sanaciju - precizira naša sagovornica. - U skladu sa tim, stanari donose konačnu odluku da li će učestvovati u ovom programu. Nakon izjašnjavanja stambenih zajednica, biće napravljena konačna rang-lista zgrada u kojima će biti sprovedena energetska sanacija.

Energetska sanacija stambenih zgrada koje su priključene na sistem daljinskog grejanja sprovodi se u 15 gradova i opština, a to su Beograd, Kragujevac, Novi Sad, Pančevo, Pirot, Trstenik, Užice, Vranje, Zrenjanin, Čačak, Kraljevo, Negotin, Niš, Novi Pazar, Valjevo, Kraljevo, Niš, Čačak i Novi Sad.

SUBVENCIJE ĆE DOBITI 50.000 KUĆA

U Srbiji je energetski sanirano oko 20.000 domaćinstava od 2021. godine, kroz pozive koje Ministarstvo energetike sukcesivno sprovodi.

- Time su ostvarene uštede od oko 190 miliona kilovat-sati, što je doprinelo smanjenju emisije ugljen-dioksida od oko 79.000 tona godišnje - kaže Maja Vukadinović. - Velika je zainteresovanost građana za mere energetske sanacije, i to naročito vidimo ove godine po nacionalnom programu energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, koji se sprovodi u 131 gradu i opštini. Na aktuelnom javnom pozivu potpisano je više od 3.000 ugovora sa građanima. Planirano je da ovi javni pozivi traju još četiri godine i da ukupno subvencije dobije oko 50.000 domaćinstava, za šta smo obezbedili sredstva u saradnji sa Svetskom bankom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024