KAKO DA SMANJITE RAČUNE ZA STRUJU: Ovo su saveti kako da efikasnije koristite računare i TV aparate

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

24. 01. 2024. u 10:00

ŠTEDNjA struje odnosi se na praksu smanjenja potrošnje električne energije kako bi se smanjili troškovi i doprinelo očuvanju resursa.

КАКО ДА СМАЊИТЕ РАЧУНЕ ЗА СТРУЈУ: Ово су савети како да ефикасније користите рачунаре и ТВ апарате

Foto: Shutterstock

Ovo može biti korisno i za zaštitu okoline, jer manja potrošnja električne energije često znači manje emisije ugljen-dioksida i drugih gasova s efektom staklenika.

Ministarstvo rudarstva i energetike i USAID kroz projekat „Bolja energija” daju vam savete kako da smanjite potrošnju i istovremeno uštedite na računima za struju.

Projekat „Bolja energija” koji u Srbiji realizuje USAID nastoji da obrazuje stanovništvo o potrebi i načinima efikasnog korišćenja energije. Takođe, edukacija se ostvaruje i kroz implementaciju pilot-projekata koji treba da stvore održive modele finansiranja energetske efikasnosti u našoj zemlji.

U vreme digitalizacije i sveprisutnog interneta velike uštede se mogu napraviti kroz pametnije korišćenje računara, TV aparata i drugih IT uređaja.

Osnovno je da prilikom nabavke novih uređaja kupujete uređaje s energetskim oznakama koje označavaju nisku potrošnju energije.

Evo nekoliko saveta za štednju struje u domaćinstvu. Lako se primenjuju i doneće vidne rezultate.

TELEVIZORI

Trenutno kupac može da bira između LED (sa svim svojim podvarijantama) i plazma televizora (ekrana). Razlika u potrošnji ekrana, kao najvećeg potrošača na TV aparatima, drastična je i sve se svodi na osvetljenje piksela (tačkica). Kod ekrana sa plazma tehnologijom svaki piksel predstavlja poseban izvor svetlosti koji se, po potrebi, osvetljava. Ekran sa LCD tehnologijom je efikasniji jer može, po potrebi, da blokira sve nepotrebno pozadinsko osvetljenje. Istovremeno, u proseku životni vek LCD ekrana je duži od onih sa plazma tehnologijom.

KOMPJUTERI

*Odredite vaše potrebe i odlučite se u odnosu na njih. Laptop računari se napajaju preko baterija i samim tim troše manje energije u odnosu na desktop računare.

*Zabluda je da upotreba skrin-sejvera štedi energiju. Računari koriste gotovo istu količinu struje kod paljenja kao tokom rada od svega nekoliko sekundi. Da biste napravili uštedu, poželjno je isključiti monitor ukoliko ne planirate da koristite računar 20 minuta ili više, a ceo računara ukoliko nećete raditi sa njim više od dva sata.

*Čišćenje ekrana je jedan od poslova koji bi trebali redovno da se obavljaju. Ipak, stručnjaci ne preporučuju da se koriste grube krpe, alkohol... Ili da kupujete skupe preparate. Dovoljno i jedino potrebno je da uzmete meku pamučnu krpu (mogu i one od mikrofibera), navlažite je destilovanom ili, ako nemate, običnom vodom (samo onoliko koliko je potrebno) i blagim dodirom prebrišete ekran.

*Jedan od skrivenih potrošača su nezaobilazni ruteri. Iako oni ne troše struju kao TV aparati ili računari, pametnom upotrebom može se dodatno uštedeti. Prvo, kupiti one koji imaju manju snagu, obično se kreću 2-20W, ali ima i snažnijih. Preporuke su da se nabave makar oni koji mogu da isključe vaj-faj kada nisu u upotrebi.

Isto je i sa punjačima. Isključujte punjače iz zidnih utičnica kada nisu u upotrebi. Čak i kada nisu povezani s uređajem, punjači mogu trošiti energiju, novi modeli imaju snagu od 100W.

Isključite sve električne uređaje kada ih ne koristite

Kada odlazite od kuće duže od jednog dana, potpuno isključite televizor, računar, muzički uređaj... Ako ih ostavite na "stend-baj" režimu, i dalje će trošiti električnu energiju i zagrevati okolinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)