ZAHAROVA KIVNA NA LITVANIJU I EU: Ne poštuju sporazume o tranzitu robe u Rusiju

Ђорђе Грмуша
Đorđe Grmuša

28. 12. 2023. u 20:54

SVE veće gužve na prelazima na rusko-litvanskoj granici, uzrokovane opstrukcijom Vilnjusa, na kraju su posledica nesposobnosti Litvanije i EU da ispoštuju postojeće sporazume o tranzitu robe, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

ЗАХАРОВА КИВНА НА ЛИТВАНИЈУ И ЕУ: Не поштују споразуме о транзиту робе у Русију

FOTO: AP/Tanjug

- Kao rezultat pooštravanja carinskih kontrola od strane Litvanije, kvota za teretni železnički transport i ograničenja putničkog saobraćaja na rusko-litvanskoj granici, dolazi do velikih zagušenja u saobraćaju. Smatramo da je trenutna situacija rezultat nesposobnosti Vilnjusa i Brisela da se pridržavaju sporazuma navedenih u zajedničkim izjavama Ruske Federacije i Evropske unije 2002. i 2004. godine - rekla je Zaharova, prenosi TASS.

Prema njenim rečima, Moskva će nastaviti da se dosledno trudi da Litvanija i Evropska unija ispune svoje postojeće međunarodno-pravne i političke obaveze, navedene u ovim dokumentima.

Ona je podsetila da paragraf 9 Zajedničke izjave o proširenju EU i odnosima Rusije i EU od 27. aprila 2004. "priznaje jedinstvenu situaciju Kalinjingradske oblasti, koja je deo Ruske Federacije“.

- S tim u vezi, stav 10. ovog dokumenta potvrđuje primenu principa slobode tranzita robe“, kao i „laku i jednostavnu carinsku proceduru za tranzit robe do i iz Kalinjingrada drumskim i železničkim saobraćajem - rekla je Zaharova. 

Na granici Rusije sa Litvanijom u blizini Kalinjingrada 24. novembra počela je da se stvara velika saobraćajna gužva za transportna vozila.

Do 10. decembra 260 vozila čekalo je u redu ispred punkta Černiševskoje.

Carina je 25. decembra prijavila da je gužva raščišćena, ali su zadržavanja na granici u elektronskom redu bila i do 48 sati. 

Kako je saopštila carinarnica Kalinjingradske oblasti, litvanska strana nije izvršila nikakva odgovarajuća prilagođavanja rutine rada kako bi se kamionski saobraćaj ponovo pokrenuo.

Černiševskoje je jedini od četiri granična prelaza na granici između Litvanije i ruske Kalinjingradske oblasti koji opslužuje putničke automobile i kamione. 

Dva kontrolna punkta su zatvorena, dok treći u gradu Sovjetsku dozvoljava samo pešacima da prelaze granicu zbog ograničenog kapaciteta Mosta Kraljice Lujze, koji je prvi put otvoren 1907. godine.

 

BONUS VIDEO: KRZNENI ČLAN RUSKE ARMIJE - Pas Žužik pomaže protivvazdušnoj jedinici ruske vojske

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)