MOMIROVIĆ: Žene preduzetnice igraju važnu ulogu u transformaciji ekonomije Srbije

Novosti online

13. 12. 2023. u 13:29

Žensko preduzetništvo predstavlja razvojnu šansu Srbije i snažan resurs novog zapošljavanja, a izuzetno je važno što ima i sistemsku podršku države jer to stvara put ka tome da pre svega mlade žene imaju još više prilika da napreduju u svojim karijerama, rekao je ministar trgovine Tomislav Momirović nakon što je danas otvorio međunarodnu konferenciju ženskog preduzetništva „Žene preduzetnice – snaga ekonomije“.

МОМИРОВИЋ: Жене предузетнице играју важну улогу у трансформацији економије Србије

Foto: Ministarstvo

„Danas neke od najvećih kompanija u Srbiji vode žene. Neke od vodećih ekonomista u zemlji su žene, a Vlada Republike Srbije već drugu godinu zaredom snažnim finasijskim merama kroz različita bespovratna sredstva podstiče razvoj ženskog preduzetništva“, rekao je Momirović i dodao da su prema Programu za finansijsku podršku ženskom preduzetništvu u 2023. godini, preduzetnice mogle da ostvare 40% bespovratnih sredstava od ukupnog investicionog ulaganja, a u devastiranim područjima, čak i 50%.

„Trećina privrednih društava i preduzetničkih radnji koje posluju u Srbiji je u vlasništvu žena i to je prosek koji je aktuelan i u EU. Pre nekih deset do petnaest godina, najveći broj preduzetnica ulazio je u posao iz nužde. Situacija je danas sasvim drugačija. Preduzetnice su prepoznale podršku države i danas vide perspektivu i mogućnost uspešnog privređivanja u našoj zemlji“, naglasio je ministar Momirović.

Foto: Ministarstvo

Ministar Momirović, na kraju svog izlaganja, naglasio je da iako broj žena preduzetnica raste iz dana u dan, moramo još mnogo toga da uradimo kako bi stvorili uslove da žene zauzmu još bolje položaje u ekonomiji zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Sredozemno more u Egiptu na kakvo niste navikli! 8 dana već od 560€ All Inclusive