ĐEDOVIĆ HANDANOVIĆ: Spremni smo za zimu, imamo 700 miliona kubnih metara gasa

Novosti online

02. 11. 2023. u 12:05

MINISTARKA rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je danas da "Srbija spremno čeka predstojeću zimu i da su rezerve gasa trenutno na nivou oko 700 miliona metara kubnih na skladištima u Srbiji i Mađarskoj".

ЂЕДОВИЋ ХАНДАНОВИЋ: Спремни смо за зиму, имамо 700 милиона кубних метара гаса

Foto: Tanjug/Emilija Jovanović

- Ovo je istorijski rekord i znatno više nego što je to bilo na početku prošle grejne sezone - rekla je Đedović Handanovićeva na Gasnom forumu Jugoistočne Evrope, organizovanom pod pokroviteljstvom Ministarstva rudarstva i energetike.

Glavna tema foruma je uspešno poslovanje na putu ka "Net Zero ekonomiji", s obzirom na to da gas ima ključnu ulogu u sprovođenju zelene energetske tranzicije.

Ministarka je danas najavila i da će naftovod Srbija‒Mađarska biti izgrađen do 2028. godine.

- Krenuli smo sa izgradnjom naftovoda Srbija‒Mađarska koji je u fazi izrade tehničke dokumentacije, a investitor će biti Transnafta. Plan je da izgradnja ovog naftovoda bude završena do 2028. godine, što će omogućiti transport oko četiri miliona tona nafte. Na tome će se raditi uporedno sa proširenjem kapaciteta za skladištenje nafte, što je preduslov da povećamo naše obavezne rezerve u skladu sa evropskom regulativom - rekla je Đedović Handanovićeva.

Takođe je navela da je taj naftovod do Mađarske važan zbog diversifikacije snabdevanja sirovom naftom. Govoreći o gasu, kaže da država planira da do 2028. izgradi i gasovode sa Severnom Makedonijom i Rumunijom, preneo je Telegraf Biznis.

BONUS VIDEO: "ZA GRAĐANE BOLjE BOLNICE I ŠKOLE": Prva izjava ministra Vučevića u Zemunu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Šta donosi nova Samsung Galaxy Z serija uređaja?