KOMŠIJE DALE GAS - GASU: Bugarska uvela ogromne takse za tranzit ruskog energenta

E.B.T.

17. 10. 2023. u 11:00

BUGARSKA je uvela nove, ogromne takse za tranzit ruskog gasa gasovodom "Turski tok", odnosno "Balkanski tok", kojim plavo gorivo stiže u našu zemlju i Mađarsku. Za isporuku 100 kubnih metara ovog energenta naš sused je propisao naknadu od 10,2 evra.

КОМШИЈЕ ДАЛЕ ГАС - ГАСУ: Бугарска увела огромне таксе за транзит руског енергента

Foto Shutterstock

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je to veliki problem za Srbiju i da bi nam drastično podigilo cenu gasa za dodatnih 100 evra za 1.000 kubika. Tim povodom će, kako je najavio, da razgovara sa svojim bugarskim kolegom Rumenom Radevim.

- To su užasna povećanja, tako da ćemo da razgovaramo sa njima - rekao je Vučić. - To ne bi smelo da važi za Srbiju.

U Ministarstvu energetike kažu za "Novosti" da će država učiniti sve da građani ni na koji način ne budu pogođeni.

- Građani nemaju razloga za brigu jer se odgovorno ponašamo kada su energetika i energenti u pitanju - ističu u Ministarstvu. - Svakako, o ovoj temi će se razgovarati sa predstavnicima mađarske i bugarske države. Trenutno su sva skladišta gasa napunjena i u našoj zemlji i u Mađarskoj. Tako da imamo 690 miliona kubnih metara gasa u rezervi što je istorijski rekord i značajno više nego na početku prethodne grejne sezone.

Prema rečima mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta, nove takse su neprihvatljive. Na zvaničnom sajtu bugarskog parlamenta uredba je objavljena u petak i kako je navedeno, stupa na snagu odmah. Predviđena je naknada od 20 leva, što je 10,2 evra, za megavat-sat ili za oko 100 kubnih metara ruskog gasa, koji se isporučuje preko njene teritorije.

Kako piše Euroactiv, Bugarska očekuje da će nove, ogromne tranzitne takse generisati dodatne prihode od 1,2 milijarde evra. Ocenjuju da je nova naknada toliko visoka da će toj zemlji isplatiti izgradnju "Balkanskog toka" za samo godinu dana. Iako, Bugarska više ne uvozi gas iz Rusije za domaću upotrebu, ona je ostala jedna od retkih ruta za njegovu isporuku u EU.

DIVERZIFIKACIJA JE VAŽNA

JEDAN od strateških ciljeva u energetskom sektoru Srbije je diverzifikacija izvora i ruta snabdevanja gasom - podsećaju u resornom ministarstvu. - U završnoj fazi je izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska, čiji je kapacitet 1,8 milijardi metara kubnih gasa. Tim gasovodom će Srbija moći da se snabdeva gasom iz zemalja Kaspijskog regiona, pre svega Azerbejdžana, i LNG terminala u Aleksandropolisu u Grčkoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu