VEĆE SUBVENCIJE I PREMIJA ZA MLEKO: Predlog Zakona o podsticajima u poljoprivredi uskoro pred poslanicima

E.B.T.

10. 10. 2023. u 16:32

PREDLOG Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kojim se, između ostalog predviđa povećanje iznosa subvencija i premija za mleko, ušao je u skupštinsku proceduru.

ВЕЋЕ СУБВЕНЦИЈЕ И ПРЕМИЈА ЗА МЛЕКО: Предлог Закона о подстицајима у пољопривреди ускоро пред посланицима

foto N. Bugarski

Tim aktom predviđeno je povećanje maksimalne površine obradivog poljoprivrednog zemljišta za koje se može ostvariti pravo na podsticaje za biljnu proizvodnju sa 20 hektara na 100 hektara. Kako se navodi u dokumentu, cilj ove izmene je da poljoprivredna gazdinstva ostvare pravo na podsticaje za optimalnu površinu poljoprivrednog zemljišta i povećaju svoju konkurentnost, naročito u otežanim uslovima za proizvodnju u poslednjem periodu.

Povećan je i minimalni iznos za osnovne podsticaje po površini biljne proizvodnje sa 6.000 dinara na 12.000 dinara, kao i minimalan iznos premije za mleko sa 10 dinara, na 15 dinara po litru mleka. Predloženim zakonom propisuje se i da je korisnik koji je ostvario pravo na podsticaje za biljnu proizvodnju za poljoprivredno zemljište koje je obrađivalo drugo lice u svoje ime i za svoj račun, dužan da vrati novčana sredstva i plati zateznu kamatu, počev od dana isplate podsticaja, za ukupan iznos koji je ostvario po osnovu prava na podsticaje za biljnu proizvodnju za tu kalendarsku godinu.

Navedena rešenja su predložena zato što su, kako se navodi, u poslednjem periodu uočeni slučajevi zloupotreba ostvarivanja prava na podsticaje u smislu da podsticaje ostvaruje vlasnik parcele, a ne poljoprivrednik koji stvarno obrađuje zemlju, usled toga što vlasnik parcele sa poljoprivrednikom ne zaključuje pisani formalni ugovor o zakupu zemljišta koji bi bio podoban za upis zemljišta u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Predlogom je propisano da radi ostvarivanja prava na podsticaje za biljnu proizvodnju lice koje obrađuje poljoprivredno zemljište koje nije u njegovom vlasništvu može ministarstvu prijaviti katastarske parcele koje obrađuje, a koje nisu upisane u njegovom poljoprivrednom gazdinstvu. Precizira se i uslov za ostvarivanje prava na korišćenje podsticaja u stočarstvu u vezi sa prijavom vrste i broja životinja, tako što se propisuje da se u Registru poljoprivrednih gazdinstava prijavljuje gajenje odgovarajuće vrste životinja, odnosno podaci o vrsti životinja i broju gazdinstva (HID) na kojima se životinje drže ili uzgajaju.

Predloženim dokumentom usklađuje se definicija "pašnjaka" sa propisima kojima se uređuje poljoprivredno zemljište i predlaže se skraćenje roka za podnošenje žalbe, u cilju ubrzanja postupka i skraćenja vremenskog perioda koji je potreban za efektivnu isplatu podsticaja nakon donošenja rešenja kojim se utvrđuje pravo na podsticaje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu