NAJJEFTINIJI KILOVAT 2,27 DINARA: Nove cene struje po zonama

E.B.T.

06. 10. 2023. u 16:55

OD 1. novembra domaćinstva će plaćati struju po novim, višim cenama. Kod dvotarifnih brojila, najjeftiniji kilovat-čas koštaće 2,277 dinara, a najskuplji, u crvenoj zoni, 27,327 dinara.

НАЈЈЕФТИНИЈИ КИЛОВАТ 2,27 ДИНАРА: Нове цене струје по зонама

Foto M. Marković

Savet Agencije za energetiku dao je 28. septembra saglasnost "Elektroprivredi Srbije" za poskupljenje struje za osam odsto. U skladu sa tim EPS je objavio novi cenovnik koji će se primenjivati od novembra.

U zelenoj zoni, u koju spada potrošnja do 350 kilovata električne energije, jeftiniji kilovat koštaće 2,277 umesto sadašnjih 2,084. Cena skupljeg kilovat-časa u ovoj zoni biće 9,109 dinara, a sada je 8,336.

Kilovat u nižoj tarifi plave zone, koja obuhvata potrošnju od 350 do 1.600 kilovat-časova, potrošači će plaćati 3,416 dinara umesto sadašnjih 3,126 dinara. Trenutno, skuplji kilovat u ovoj zoni košta 12,504, a biće 13,663.

Kada potrošnja premaši 1.600 kilovat-časova, domaćinstvo ulazi u crvenu zonu u kojoj je struja najskuplja. Od novembra će se u nižoj tarifi kilovat obračunavati po ceni od 6,831, a sada je 6,252 dinara. Skuplji kilovat u ovoj zoni koštaće 27,327, umesto sadašnjih 25,008.

Kod jednotarifnih brojila kilovat u zelenoj zoni se trenutno plaća 7,294, a koštaće 7,970 dinara. Za potrošnju u plavoj zoni obračunavaće se po ceni od 11,955 dinara, umesto sadašnjih 10,941, dok će u crvenoj iznositi 23,911, a sada je 21,882 dinara.

Podsetimo, Vlada Srbije je usvojila preporuku da EPS od oktobarskih računa tokom zime obračunava građanima popuste od 20 do 40 odsto za racionalnu potrošnju struje. Ova mera važi od oktobarskih računa ove godine, zaključno sa računom za mart sledeće godine. Domaćinstvo treba da ostvari uštedu ili u odnosu na isti mesec prethodne godine ili na isti mesec 2021. godine, kako bi se popusti obračunali. Uslov za odobravanje popusta je da kupci imaju potrošnju u obračunskom periodu.

Stručnjak za energetiku Željko Marković, inače bivši direktor u EPS-u, ocenjuje da je najvažnije da je omogućeno da se popust obračunava i u odnosu na pretprošlu godinu, kako bi i oni potrošači koji su lane napravili uštede bili stimulisani da ostvare popust. Poskupljenje struje od novembra predviđeno je aranžamanom koji Srbija ima sa Međunarodnim monetarnim fondom. Marković navodi da je cilj da se obezbedi održivost poslovanja EPS, jer smo mi uvek imali nisku cenu električne energije.

- Od novembra, kada cena struje bude povećana, to će u odnosu na isti mesec 2022. biti poskupljenje od skoro 26 odsto - kaže za "Novosti" Marković. - U čitavoj priči treba gledati i opšti standard građana, a to znači kada EPS bude imao zaradu od cene struje, onda treba preispitivati opravdanost daljeg podizanja cena.

On ističe da građani moraju da se potrude da ostvare uštede gde mogu i da bi smanjili svoj trošak, i kako bi ostvarili popust koji dobijaju za manju potrošnju. Govoreći o načinima na koje može da se smanji potrošnja, Marković savetuje potrošače da kada menjaju dotrajale uređaje, ukoliko su u mogućnosti, kupe energetski efikasniji uređaj. Oni su skuplji, ali manje troše.

- U domaćinstvu, svi uređaji koji pretvaraju električnu energiju u toplotnu troše mnogo, kao što su šporet, bojler, onda ide frižider - objašnjava Marković. - Kod šporeta, indukcione ploče ostvaruju uštedu u poređenju sa klasičnim ringlama.

KOJE JE GREJANjE NAJISPLATIVIJE?

POSKUPLjENjE električne energije pogađa sve, ali najviše one koji se greju na struju, na primer, preko termo-akumulacinih peći - kaže stručnjak za energetiku Željko Marković. - Oni bi trebalo da pređu na neki drugi način grejanja. Ukoliko umesto TA peći koriste inverterske klime, računi će im biti duplo manji.

Prema njegovim rečima, potrošači ne treba da se odriču bilo čega, nego da vode računa da ne rasipaju energiju.

- Zamenom klasičnih sa LED sijalicama ostvaruju se značajne uštede ako potrošači imaju mnogo rasvetnih tela - ukazuje Marković. - Za davanje istog osvetlaja, LED sijalice utroše 25 odsto električne energije koju koristi sijalica sa užarenom niti.

Osim toga, kako dodaje, potrošači treba da iskoriste subvencije države za zamenu stolarije ili ugradnju energetski efikasnijih kotlova. Novim merama Vlade, od ovog meseca, za uštede energije od pet do 15 odsto obračunava se popust od 20 procenata, a za smanjenje potrošnje struje od 15 do 20 odsto umanjenje računa je 25 procenata. Građani koji uštede između 20 i 25 odsto, imaće popust od 30 procenata, dok će oni koji smanje potrošnju od 25 do 30 odsto energije smanjiti svoje račune za 35 procenata. Najveći popust od 40 odsto imaće domaćinstva koja potrošnju električne energije umanje za više od 30 odsto. Domaćinstvima obračunavati popust od pet odsto ukoliko učešće niže tarife u mesečnom obračunu uvećaju za najmanje pet procenata u odnosu na učešće niže tarife u obračunu za isti mesec prethodne godine. Važno da domaćinstvo ostvari uštedu ili u odnosu na isti mesec prethodne godine ili na isti mesec 2021. godine, kako bi se popusti obračunali na računu.

POMOĆ ZA ENERGETSKI UGROŽENE

OSIM mogućnosti da dobiju popust kroz uštedu struje, građani koji su lošijeg materijalnog stanja mogu da ostvare pravao na umanjenje računa kroz sticanje statusa energetski ugroženog kupca. Za njih je država obezbedila tri i po puta više sredstava u budžetu kako bi mogli da ostvare popust za struju, gas i grejanje. Željko Marković ističe da moramo da apelujemo da svi koji imaju niske prihode provere u svojim lokalnim samoupravama da li ispunjavaju uslove za sticanje statusa energetski ugroženog kupca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona