RUSKA PRIVREDA U EKSPANZIJI: Proizvodnja najveća u poslednjih šest godina

Novosti online

02. 10. 2023. u 16:10

PROIZVODNjA u Rusiji je u septembru bila najveća u poslednjih više od šest godina, tačnije od januara 2017. godine, saopštio je danas Markit ekonomiks, navodeći da je indeks menadžera nabavke (PMI) u proizvodnji u septembru porastao na 54,5 odsto, sa avgustovskih 52,7 odsto.

РУСКА ПРИВРЕДА У ЕКСПАНЗИЈИ: Производња највећа у последњих шест година

Foto: Piksabej

PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se ekonomija nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti, dok rezultat iznad 50 ukazuje na ekspanziju, rast ekonomske aktivnosti.

Kako se navodi na sajtu kompanije "Es end Pi global", glavni uzrok za ovaj porast PMI je brz rast proizvodnje i novih narudžbina, podstaknut pre svega domaćom potražnjom.

Broj novih radnih mesta je najviše porastao od novembra 2000. godine, a poslovno raspoloženje se popravilo u odnosu na prethodni mesec.

Kako prenosi "Komersant", u istom periodu je rekordno porasla kupovina sirovina, a prema mišljenju analitičara, ruske kompanije na ovaj način žele da stvore rezerve zbog oscilacija vrednosti ruske rublje i porasta inflacije.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)