NE TRGUJU U DOLARIMA I EVRIMA: Ruski naftni gigant isključio američku i valutu EU

Novosti online

26. 09. 2023. u 00:55

RUSKI proizvođač nafte "Gasprom njeft", podružnica energetskog giganta "Gasprom", gotovo da je napustio američki dolar i evro u trgovini sirovom naftom sa stranim partnerima – kupoprodaja se obavlja u nacionalnim valutama, saopštio je generalni direktor kompanije Aleksandar Djukov.

НЕ ТРГУЈУ У ДОЛАРИМА И ЕВРИМА: Руски нафтни гигант искључио америчку и валуту ЕУ

Foto TASS

Prema njegovim rečima, većina izvoznih transakcija kompanije obavlja se u kineskim juanima i ruskim rubljama, dok se (još) ne koristi indijska valuta.

-Ne koristimo rupije. Uglavnom trgujemo u juanima i rubljama. Praktično smo napustili naplatu u dolarima i evrima, izjavio je Djukov na marginama energetskog foruma TNF, koji se održava u naftom bogatoj Tjumenskoj oblasti u Sibiru.

Foto Shutterstock

Dodao je da kompanija nije imala problema s povlačenjem zarade od izvoza u stranoj valuti, a prihod od prodaje nafte i naftnih derivata prima u kratkom roku.

Rusija je značajno povećala upotrebu nacionalnih valuta u trgovini energentima prošle godine, udaljavajući se od evra i dolara u transakcijama sa stranim partnerima jer su te valute postale "nepouzdane" zbog zapadnih sankcija.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!