SAD I KINA: Razmatraju povećanje komercijalnih letova među tim zemljama

Tanjug

28. 06. 2023. u 23:18

SAD i Kina saglasile su se da razmotre povećanje komercijalnih letova između dve zemlje kako bi “poboljšale međuljudske kontakte", izjavio je danas pomoćnik državnog sekretara SAD za pitanja Istočne Azije i Pacifika Danijel Kritenbrink.

САД И КИНА: Разматрају повећање комерцијалних летова међу тим земљама

Foto: Tanjug/AP

Obraćajući se novinarima ispred Centra za strateške i međunarodne studije u Vašingtonu, rekao je da su se dve zemlje složile “da gledaju na postepeno povećanje broja komercijalnih letova između SAD i Kine”, rekavši da je bilo oko 350 letova nedeljno između SAD i Kine pre izbijanja pandemije virusa kovid19, u poređenju sa 24 nedeljno, koliko ih je sada, prenosi Rojters.

-Mislim da možemo bolje, rekao je on i dodao da je sporazum postignut tokom posete državnog sekretara Entonija Blinkena Kini ranije ovog meseca, kada su se Peking i Vašington složili da je potrebno da stabilizuju odnose.

Kritenbrink je rekao da želi da vidi "preokret u ravnoteži" u broju kineskih studenata u SAD i američkih studenata u Kini, rekavši da trenutno ima 300.000 kineskih studenata na 350 američkih studenata.

Rojters podseća da je nedugo nakon Blinkenove posete, američki predsednik Džozef Bajden nazvao kineskog predsednika Si Đinpinga diktatorom.

Neposredno nakon početka pandemije kovid19 2020. godine, dve zemlje su ograničile letove i putovanja kako bi sprečile širenje te bolesti, a vazdušni saobraćaj od tada nije u potpunosti obnovljen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)