FALSIFIKUJU SE I PRAŠAK I ŠAMPON: Kako prepoznati falš proizvod?

Novosti online

18. 06. 2023. u 21:41

TRŽIŠNA inspekcija zaplenila je 22,5 tona lažnog deterdženta za veš "arijel", kao i 110 litara švercovanog koncentrovanog insekticida.

ФАЛСИФИКУЈУ СЕ И ПРАШАК И ШАМПОН: Како препознати фалш производ?

Foto: V.M.

Glavni tržišni inspektor Aleksandar Adamović je rekao za RTS da se prašak falsifikovao u Turskoj, odakle vodi poreklo i dodao da je nedavno razbijen i lanac proizvodnje i prodaje lažnog popularnog šampona.

On je naveo da tržišna inspekcija posmatra kretanja na tržištu i da su imali sumnje da je proizvod koji se prodaje po nižim cenama falsifikovan.

Cena je, inače, jedan od indikatora koji koriste tržišni inspektori, mesto prodaje je drugi, kao i kvalitet proizvoda i ambalaža. To je nešto što tržišni inspektori posmatraju kada žele da ustanove da li je reč o falsifikovanom ili krivotvorenom proizvodu.

-Budući da imamo dugogodišnju saradnju sa nosiocima prava intelektualne svojine i da su kod nas procedure detaljno utvrđene, mi smo kontaktirali kompaniju koja je podnosila zahtev za zaštitu prava intelektualne svojine i nama je u tom smislu potvrđeno da je taj prašak apsolutno falsifikovan. On je došao iz Turske, ali to ne znači da su svi kontingenti tog praška koji dolaze iz Turske falsifikovani, objašnjava inspektor.

Dodaje da se kvalitet proizvoda procenjuje detaljnim hemijskim analizama. Međutim, ovde se ne govori o tome da li je ovaj prašak kvalitetan ili nije kvalitetan.

-Svaki falsifikovani proizvod nosi određeni rizik. Taj rizik je po bezbednost, zdravlje i život ljudi, bez obzira da li je proizvod kvalitetan ili nije. Vi u tom slučaju kada falsifikujete neki proizvod, učestvujete u nekoj vrsti kriminala, da li je on organizovan ili ne. Ako kupujete falsifikovani proizvod, vi pomažete tom kriminalu, upozorava Adamović.

Ističe i da možda neka kopija deluje kao original, ali da to ne znači da ispunjava sve standarde koje taj proizvod mora da ima da bi se nalazio na srpskom tržištu. Srećom, ističe, kod nas postoje standardi, jer su propisi u Srbiji usklađeni sa propisima Evropske unije i zato je borba protiv krivotvorenja ili falsifikovanja proizvoda na veoma visokom nivou.

Istakao je da je u konkretnom slučaju reč o prodavnici, ali da neće da navede o kojoj prodavnici je reč, jer nije postojala namera da falsifikuju. Ističe da se taj prašak sada ne nalazi na tržištu.

-Ovaj kontingent i još neki kontingenti se ne nalaze na tržištu, precizirao je glavni tržišni inspektor.

Ono što je zadatak inspekcije je da sada usmeri pažnju da na mestima na kojima se inače pojavljuju krivotvoreni proizvodi obave kontrole i da dođu do podataka da li su ti proizvodi falsifikovani ili ne. Posebno ističe da je najdelotvornija mera u ovom slučaju sklanjanje falsifikovane robe s tržišta.

-Mi znamo ko je kupac, ali kupac u trenutku kupovine je bio apsolutno savestan. Međutim, desilo se da se taj prašak falsifikovao u Turskoj, odakle vodi poreklo, dodaje Adamović.

Oduzet švercovan insekticid, lažan tekstil i šampon

Istog dana na području Rume je zaplenjeno 110 litara švercovanog koncentrovanog insekticida za zaprašivanje različitih voćarskih i povrtarskih kultura.

-Ta količina bi pokrila 400 hektara i to je ozbiljna površina. Bukvalno smo s tržišta sklonili švercovan proizvod koji ni pod kojim uslovima ne bi smeo da se nađe na tržištu Srbije, ističe inspektor.

Adamović naglašava da je protekle sedmice bilo oduzimanja falsifikovane tekstilne robe u vrednosti od 100.000 evra. Posebno su, kaže ponosni na razbijanje lanca proizvodnje i prodaje falsifikovanog popularnog šampona.

(rt.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)