BAJDEN O JAVNOM DUGU AMERIKE: Sporazum o budžetu ćemo postići, SAD će platiti svoj dug

Tanjug

18. 05. 2023. u 00:47

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden saopštio je danas da je uveren da će on i kongresmeni Republikanske i Demokratske stranke postići sporazum o budžetu, te da će Vlada SAD platiti svoj dug.

БАЈДЕН О ЈАВНОМ ДУГУ АМЕРИКЕ: Споразум о буџету ћемо постићи, САД ће платити свој дуг

Foto: Tanjug/AP Photo/Evan Vuči

Bajden je dodao da će se pregovarači sastati danas, kao i da će on biti u bliskom kontaktu sa njima, prenosi Rojters.

- Ujedinićemo se jer nemamo alternativu. Da budemo jasni, ovi pregovori se odnose na okvire budžeta, a ne na pitanje da li ćemo platiti dugove ili nećemo, rekao je predsednik SAD.

On je istakao da su se lideri obe stranke složili oko toga da neće dozvoliti da SAD dođu u situaciju da ne mogu da plate svoje dugove.

Američka ministarka finansija Dženet Jelen upozorila je ranije da bi Vlada SAD mogla ostati bez novca do 1. juna ako Kongres ne uspe da podigne ili suspenduje gornju granicu duga.

Dug savezne vlade trenutno iznosi 31,4 biliona dolara.

Dostizanje gornje granice duga značilo bi da američka vlada više nije u mogućnosti da pozajmljuje novac i istovremeno bi je dovelo u situaciju da ne može da otplati dug, što bi uzdrmalo globalna finansijska tržišta i srušilo poverenje u Ameriku kao globalnog poslovnog partnera, navodi Rojters.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (11)

UKUS BOGATIH KVALITETNIJI: Da li svetski proizvođači imaju dvostruke aršine kada plasiraju robu u različite države