NOVIM PRAVCEM 5,5 MILIONA TONA NAFTE: Da li izgradnju naftovoda otežavaju sankcije EU i teroristički napadi na "Družbu"

E.B.Talijan

12. 05. 2023. u 11:34

SPORAZUM o izgradnji cevovoda od Novog Sada do mađarskog Alđa, kojim će ruska nafta, iz naftovoda "Družba" stizati do srpskih potrošača, Srbija i Mađarska će potpisati u junu, na zajedničkoj sednici dve vlade. To je potvrđeno u sredu, nakon zasedanja Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između dve zemlje u Beogradu, kojom su kopredsedavali ministar trgovine Tomislav Momirović i mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto. Ovaj projekat je izuzetno značajan, jer Srbija povezivanjem na "Družbu" dobija još jedan pravac dopremanja nafte, sigurnost snabdevanja rafinerije "Pančevo", a obezbedila bi 5,5 miliona tona nafte godišnje.

НОВИМ ПРАВЦЕМ 5,5 МИЛИОНА ТОНА НАФТЕ: Да ли изградњу нафтовода отежавају санкције ЕУ и терористички напади на Дружбу

Foto AP

Naftovod je dužine 128 kilometara, vrednost projekta je oko 100 miliona evra, a gradiće ga mađarska kompanija "Mol" i srpska "Transnafta".

Međutim, postavlja se pitanje da li okolnosti u kojima će početi realizacija projekta treba da izazovu zabrinutost. U sredu je ponovo došlo do pokušaja terorističkog napada na "Družbu" u ruskoj oblasti koja se graniči sa Ukrajinom. Osim toga, kako prenose zapadni mediji, predlog novog paketa sankcija EU protiv Rusije obuhvatiće zabranu snabdevanja naftom severnim krakom ovog cevovoda, kojim crno zlato ide u Nemačku. Južni krak, odnosno Češka, Slovačka i Mađarska su, zasada, izuzeti od ovog embarga, ali niko ne garantuje da se neće naći u nekom narednom paketu mera.

Ipak, kako, za "Novosti", objašnjavaju u Ministarstvu energetike, izgradnja naftovoda je strateški i dugoračan projekat za čiju realizaciju je potrebno nekoliko godina.

- Cilj je obezbediti veću sigurnost snabdevanja naftom, a s obzirom na to da je izgradnja naftovoda projekat sa višedecenijskim ekonomskim životom, odluke o njemu ne možemo da donosimo na osnovu aktuelnih političkih dešavanja - preciziraju u Ministarstvu.

Juče je resorna ministarka Dubravka Đedović razgovarala sa v.d. direktora "Transnafta AD Pančevo" Bogdanom Kuzmanovićem o ovom projektu.

- U uslovima svetske energetske krize najvažnije je da sagledamo sve mogućnosti i potrebne investicije koje će obezbediti sigurnost snabdevanja energijom i energentima i veću energetsku bezbednost naše zemlje - naglasila je Đedovićeva. - Uveliko pripremamo projekat izgradnje novog naftovoda, kojim ćemo se povezati sa sistemom u Mađarskoj. Time ćemo u potpunosti obezbediti sigurnost snabdevanja Rafinerije nafte u Pančevu i diverzifikovati pravce snabdevanja naftom.

Bogdanović je informisao ministarku o napretku razgovora sa mađarskom kompanijom "Mol" o usaglašavanju tehničkih aspekata izgradnje novog naftovoda koji će Srbiji obezbediti 5,5 miliona tona nafte godišnje. Na sastanku je razgovarano i o prioritetnim investicijima "Transnafte" i planovima izgradnje novih interkonekcija, naftovoda i produktovoda, koji će našu zemlju povezati sa susednim zemljama i dodatno unaprediti sigurnost snabdevanja naftom.

SMANjUJE ZAVISNOST OD HRVATSKE

SIROVA nafta do Srbije sada dolazi tako što se transportuje brodovima do Omišlja na Krku, a odatle naftovodom "Janaf" kroz Hrvatsku, do rafinerije u Pančevu gde se prerađuje. Stručnjaci ocenjuju da izgradnja novog naftovoda između Srbije i Mađarske, osim što će obezbediti još jedan izvor snabdevanja, smanjiće i ucenjivački potencijal Hrvatske.

"Družba" je najduži naftovod na svetu i jedan od najvećih. Njime se nafta transportuje trasom dugom 4.000 kilometara od Tatarstana u Rusiji. Naftovod prolazi kroz Belorusiju gde se račva na dva kraka. Jedan ide za Poljsku i Nemačku, a drugi u Ukrajinu, Češku, Slovačku i Mađarsku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)