ŽELE DA SE TAKMIČE SA AMERIČKIM KOMPANIJAMA? Makron najavio nove olakšice vlade

Tanjug

11. 05. 2023. u 20:30

PREDSEDNIK Francuske Emanuel Makron saopštio je danas da će vlada te zemlje ponuditi poreske olakšice za ekološke investicije i dodao da će novčani podsticaji za kupovinu električnih automobila biti uslovljeni time da automobili moraju da budu proizvedeni u Evropi.

ЖЕЛЕ ДА СЕ ТАКМИЧЕ СА АМЕРИЧКИМ КОМПАНИЈАМА? Макрон најавио нове олакшице владе

EPA/EFE

Očekuje se da će poreske olakšice, koje će biti uključene u budžet za narednu godinu, do 2030. godine generisati prihode od 20 milijardi evra i da će dovesti do otvaranja desetine hiljada novih radnih mesta, piše Rojters.

Kupci električnih automobila u Francuskoj mogu da računaju na pomoć države od 5.000 evra, a novim zakonom će ta pomoć biti uslovjena time da proizvođači automobila moraju da ispunjavaju stroge standarde kada je reč o niskoj emisiji ugljenika.

Makronova vlada želi da pokrene investicije u ekološki prihvatljive tehnologije kako bi Francuska mogla da se takmiči sa američkim kompanijama koje je osnažio Bajdenov zakon o smanjenju inflacije, vredan 430 milijardi dolara, koji uključuje velike poreske subvencije za smanjenje emisije ugljenika i podsticanje domaće proizvodnje, navodi britanska agencija.

Makron je najavio da će sledećeg utorka biti predstavljen predlog zakona o zelenoj industriji.

- Ovaj finansijski okvir treba da nam pomogne da u utakmici sa američkim Zakonom o smanjenju inflacije - rekao je francuski predsednik. Dodao je da će Francuska podržati industriju električnih automobila u Evropi, te da neće koristiti novac poreskih obveznika za podsticanje neevropske industrije.

BONUS VIDEO: Pošasti postmoderne: Kanadski političari u štiklama vrckaju, sve to snima ministar saobraćaja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIKANCI GLAVNI KUPCI RUSKE SIROVINE: Isplivali podaci za 2023. godinu