VOZOM SVE BRŽE: Konferencija na Saobraćajnom fakultetu

S. B.

26. 04. 2023. u 16:37

PRED Srbijom su godine koje će, između ostalog, obeležiti ulaganja u železnice. Gradiće se brza pruga od Beograda do Niša. Kada se ovaj veliki projekat završi, od jednog do drugog grada će se umesto šest sati - putovati samo 100 minuta. Međunarodna konferencija posvećena železničkom saobraćaju održana je na Saobraćajnom fakultetu u Beogradu, a otvorio ju je ministar saobraćaja Goran Vesić.

ВОЗОМ СВЕ БРЖЕ: Конференција на Саобраћајном факултету

Foto M. Anđela

- Železnica je konačno počela da se obnavlja - rekao je Vesić. - Izgrađena je brza pruga Beograd - Novi Sad. U toku je gradnja deonice ka Subotici. Kada mađarski partneri završe svoj deo, od Beograda do Budimpešte će se putovati samo dva sata i 45 minuta.

Ministri saobraćaja Srbije, Italije i Slovenije razgovarali su o projektu brze pruge od Venecije i Beča ka Beogradu, i dalje ka Solunu. Planira se uskoro ministarski sastanak svih zemalja na ovoj trasi, kako bi projekat bio zajednički pokrenut.

- Razvoja transporta uopšte, i železnice, ne bi bilo bez vas, struke, koja je decenijama pokretačka snaga razvoja naše zemlje - poručio je Vesić. - Baš odavde kreću inicijative, nove tehnologije, znanja, iskustva, savremene transportne politike koje razvoj saobraćaja u našoj zemlji čine održivim i efikasnim. Zalažem se za tesnu saradnju države i akademske zajednice, jer je to dokazana formula za uspeh, zbog čega je, u saradnji sa Univerzitetom u Beogradu, i pokrenuo praksu za studente, kako bi im se pružila prilika da rade na najvažnijim državnim projektima, steknu dragoceno iskustvo i znanje, koje će sutra da iskoriste za razvoj naše zemlje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!