DEVET OPŠTINA DOBIĆE KANALIZACIJU Vesić: Ovo je nastavak projekta "Čista Srbija", vrednog čak 3,5 milijarde evra

Novosti online

20. 04. 2023. u 15:12

VLADA Srbije je na današnjoj sednicu usvojila Aneks 6 Ugovora o realizaciji projekta "Čista Srbija", koji predviđa izgradnju kanalizacije u još devet opština, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

ДЕВЕТ ОПШТИНА ДОБИЋЕ КАНАЛИЗАЦИЈУ Весић: Ово је наставак пројекта Чиста Србија, вредног чак 3,5 милијарде евра

Foto: P. Mitić

Aneks komercijalnog ugovora o projektovanju i izvođenju radova na izgradnji komunalne kanalizacione infrastrukture zaključen je između Republike Srbije i kineske kompanije "China Road and Bridge Corporation Company".

Vesić je pojasnio da se usvojenim Aneksom definiše prva grupa lokacija na kojima će se izvoditi radovi u okviru druge faze projekta "Čista Srbija".

To su opštine Inđija, Ada, Doljevac, Lelić, Kušiljevo, Bezdan, Ćićevac - Stalać, Novi Sad II faza i Subotica.

"Ukupna vrednost radova na ovih devet lokacija je 213.307.420 miliona evra, a ukupna dužina kanalizacione mreže 444,846 metara", rekao je ministar Vesić.

Napomenuo je da će na ovih devet lokacija biti 10 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

"Ovo je nastavak projekta 'Čista Srbija', vrednog čak 3,5 milijarde evra, kojim čuvamo životnu sredinu i rešavamo jedan od najvećih problema - uvodimo kanalizaciju u svako naselje u Srbiji", rekao je Vesić.

Dodao je da se u narednom periodu očekuje potpisivanje ugovora sa ovih devet jedinica lokalne samouprave, u okviru ove faze projekta.

Vesić je podsetio da su tokom 2022. i od početka ove godine nastavljeni radovi na izgradnji kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u 14 jedinica lokalne samouprave, na ukupno 16 lokacija, koji su započeti krajem 2021. godine. 

U prvu fazu projekta spadaju radovu u Novom Sadu, Novom Bečeju, Kragujevcu, Kučevu, Kniću, Lazarevcu, Obrenovcu, Velikim Crljenima, Svrljigu, Banji Vrujci, Vranju, Lajkovcu, Varvarinu, Krupnju, Kladovu i Mionici.

Prva faza projekta obuhvata izgradnju 680.344,36 metara kanalizacione mreže i 24 postrojenja za preradu otpadnih voda.

"Do sada je na ovih 16 lokacija izvedeno 234.071,02 metara kanalizacione mreže, od ukupno planiranih 680.344,36 metara, a ukupna vrednost radova u okviru ove faze je 336.665.122 evra", precizirao je ministar Vesić

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)